Vlahušić ‘poštuje’ sud, ali ne priznaje krivnju

Autor: Saša Paparella (VLM) , 18. prosinac 2012. u 22:00

Kad ih netko prijavi zbog kriminala, političari kažu da im ‘podmeću neistomišljenici’, optužnicu tumače ‘selektivnošću tužiteljstva’, a nakon osuđujuće presude kažu -‘nisam kriv’.

Institut uvjetne kazne jedan je od važnijih izuma u povijesti čovječanstva, složit će se mnogi hrvatski političari.

Presudom splitskoga suda dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić uvjetno je zbog "afere Šipan" kažnjen za zloupotrebu položaja na godinu dana zatvora s rokom kušnje na tri godine, dok je njegov kompanjon, odnosno koalicijski partner Pero Vićan, također uvjetno, dobio deset mjeseci. Čak i ako takve, osuđujuće presude budu potvrđene, to neće utjecati na Vlahušićevu političku karijeru. Ako ih se osudi uvjetno ili pak nepravomoćno, hrvatski političari ponašaju se kao da ih je sud oslobodio svake krivnje. Tako je i Vlahušić odmah nakon suđenja rekao kako ostavku na mjesto gradonačelnika neće dati i potom dodao zanimljivu misao: "Presudu poštujem, ali kriv nisam". O njegovoj se krivnji izjasnio sud, pa je nejasno kako to Vlahušić "poštuje presudu" ako je u istoj rečenici negira.

Takvom obrascu ponašanja naučio se u svojoj stranci, gdje je normalno da glavni tajnik Srećko Ferenčak, također nepravomoćno osuđen jer se pozivanjem na interese invalida dokopao vrijednog zemljišta, bude predložen u NO Janafa. A kad je na pritisak javnosti morao odustati, nastavio je kadrovirati postavljajući kumove i prijatelje po upravama državnih kompanija. Lijepo li je biti političar: kad ih netko prijavi zbog kriminala, kažu da im to "podmeću neistomišljenici", podizanje optužnice tumače "selektivnošću tužiteljstva", a osuđujuću presudu komentiraju s "nisam kriv". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

lijepo za političara, a zastrašujuće za sve ostale je imati takvo kriminalno pravosuđe, servilno prema političarima-kriminalcima.

poznato je da se za sitne krađe začas dobije nekoliko godina bezuvjetnog zatvora, ako okrivljenik nije iz “odabrane obitelji”, dok ovaj tip za 2 milijuna nije dobio ni dan zatvora.

stoga nije ni čudno da se bahati, kad neće snositi ama baš nikakve posljedice. da je završio iza rešetaka, tamo bi bar imao gomilu istomišljenika (svi nevini).

New Report

Close