Vjerovnici Diokija odlučuju i o sudbini Dine

Autor: Suzana Varošanec , 02. veljača 2014. u 22:00

Dioki je u cijelosti vlasnik Dine, a ona je po Stečajnom zakonu postala njegova stečajna masa.

Dioki u stečaju i njegova 100 postotna tvrtka kćerka Dina Petrokemija u predstečaju postale su jedan zanimljivi pravni presedan.

Držeći u svojoj ruci ključ stečaja, vjerovnici Diokija zapravo će odlučiti i o predstečaju Dine i njezine sklopljene nagodbe. Po svojoj poziciji oni su sad najjači faktor, a njihovi glasovi pokazat će je li moguće kroz stečaj progurati nagodbu jedne druge tvrtke. U pogledu svoje odluke oni će se kretati na terenu dijametralno suprotnih opcija: između "za" i "protiv" nastavka poslovanja Dine. Prva bi opcija značila odgodu namirenja kroz odluku o dokapitalizaciji Dine što bi omogućilo nastavak njezina poslovanja.

Druga je klasična, a riječ je o unovčenju imovine stečajnog dužnika što znači i Dine, te ključ u bravu. Mnoge stvari koje će olakšati odluku vjerovnika trebale bi se razbistriti do samog ročišta. Naime, Dioki je završio u stečaju nakon što su vjerovnici pokopali njegov predstečajni plan. Tvrtka je tako sad u vjerovničkim rukama, no stvari za njih nisu postale ništa lakše. U svoju ingerenciju dobili su i jedan posebno vrući "krumpir". Riječ je o Dini koja ima sklopljenu nagodbu po kojoj Dioki treba sudjelovati sa svojom dokapitalizacijom, pa se sve sad svodi na pitanje žele li vjerovnici Diokija podržati ili ne dokapitalizaciju.

Drugim riječima to zapravo znači žele li pristati na svoj manji udio u Dini koja radi, ali ima veću vrijednost, ili sto posto u Dini bez budućnosti. Takav, pak, preokret posljedica je stjecaja niza okolnosti. Tvrtka iz Omišlja sklopila je nagodbu sklopila prije nego što je Dioki završio u stečaju. Potom je isplivao mogući strateški partner koji je navodno zainteresiran za nastavak poslovanja. No, Dioki je u cijelosti vlasnik Dine, a ona je po Stečajnom zakonu postala njegova stečajna masa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close