Švicarski franak sve bliži psihološkoj granici od 6 kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. prosinac 2010. u 14:55

Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,929961 kunu, što je porast za 0,21 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu

Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,05 posto, na 7,385173 kune po srednjem tečaju, dok je švicarski franak dosegnuo svoju novu rekordnu vrijednost, četvrtu u zadnjih desetak dana, približivši se psihološkoj granici od 6 kuna.

Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,929961 kunu, što je porast za 0,21 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. U odnosu na tečajnu listu HNB-a, koja je vrijedila na prvi dan ove godine, tečaj franka viši je za 20,55 posto. To pak znatno povećava anuitete za dužnike s kreditima indeksiranim uz tu valutu, a to su uglavnom građani. Tako primjerice za mjesečnu ratu od oko 650 franaka za ne pretjerano visoki stambeni kredita sada treba izdvojiti oko 660 kuna više nego na početku ove godine.

Po ranije objavljenim podacima središnje banke, udio kredita indeksiranih uz švicarski franak u ukupnim kreditima sredinom 2010. godine iznosio 13,5 posto (34 milijarde kuna). Pritom se najveći dio kredita indeksiranih uz švicarski franak odnosi na kredite odobrene stanovništvu. Na kraju kolovoza ove godine gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva odnosila se na takve kredite. Prema vrstama od ukupnih kredita vezanih za ‘švicarac’ najveći je udio kod kredita za kupnju automobila (52,9 posto) i stambenih kredita (41,5 posto). Kod poduzeća udio kredita indeksiranih uz franak znatno je manji i na kraju kolovoza 2010. iznosio je samo 3,4 posto.

Inače, vrijednost kune prema švicarskom franku određena je odnosom franka i eura na svjetskom tržištu. Švicarski je pak franak, koji se percipira kao sigurna valuta, utočište ulagačima u nesigurnim vremenima. Na svjetskim valutnim tržištima franak je danas dosegnuo rekordno visoke razine prema dolaru, euru i britanskoj funti budući da su se ulagači okrenuli sigurnim utočištima za ulaganja zbog slabosti u ostalim industrijskim gospodarstvima svijeta i pritisnuti nastavkom zabrinutosti oko dužničke krize u pojednim zemljama eurozone.

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na jučerašnju kuna je pak ojačala prema američkom dolaru za 1,15 posto, a vrijednost britanske funte je pala 0,68 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,568252 kune te funte 8,608431 kunu.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

a koji je to psiholog rekao da je to neka granica?

New Report

Close