Svijet novca
Prema naprijed

Rimčev Verne vjesnik dobre godine za hrvatsku ulagačku scenu

Samo u prva tri mjeseca 2024. domaći su startupi primili više investicija nego u cijeloj prošloj godini.

Josipa Ban
01. rujan 2024. u 08:54
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Ova će godina po pitanju investicija u domaće startupe, već je sada jasno, biti mnogo bolja od prethodne. Samo u prva tri mjeseca 2024. domaći su startupi primili više investicija nego u cijeloj prošloj godini. Ukupno 108,7 milijuna eura realizirano je kroz 12 investicija privatnih ulagača iz Hrvatske i inozemstva, otkriva istraživanje Startup Investments Outlook koje je objavio Unicorn Underground, tvrtka specijalizirana za istraživanje startup ekosustava i inovacija.

Lani je, naime, u mlada tehnološka poduzeća u Hrvatskoj uloženo nešto manje od 100 milijuna eura, što je bio značajan pad u odnosu na 2022. i 2021., kada su startupi primili oko milijarde te 1,1 milijarde eura investicija.

Bernard Ivezić, direktor i suosnivač Unicorn Undergrounda, kaže da su ovogodišnje brojke rezultat pojave novih lokalnih projekata, ali i novih rundi financiranja za postojeće igrače.

“Ovim rezultatom Hrvatska nastavlja pratiti globalne trendove, ali i trendove u regiji Srednje i Istočne Europe, koja je u posljednje vrijeme postala iznimno atraktivna za investicije u mlada, inovativna, skalabilna tehnološka poduzeća. Ukupno gledano, ovo je peto najuspješnije prvo tromjesečje za domaće startupe u posljednjih pet godina”, ističe Ivezić čija kompanija, jedina na domaćem tržištu, sustavno prati, istražuje i analizira trendove pa tako i venture capital (VC) ulaganja u startupe.

Dolazak PIF-a važna činjenica

Veliki rast ulaganja u prvom kvartalu ove godine u odnosu na cijelu prošlu godinu, doduše, donijela je tek jedna investicija – ona u Verne (bivši P3 Mobility) – startup osnivača Mate Rimca, Marka Pejkovića i Adriana Mudrija koji razvija robotaksi, odnosno autonomno električno vozilo. Za projekt čija bi ukupna vrijednost u konačnici trebala iznositi 535 milijuna eura i koji je prvi put javno predstavljen krajem lipnja, Verne je u veljači primio 100 milijuna eura investicije. Predvodnik skupine ulagača, među kojima su Kia, južnokorejski proizvođač automobila, SiteGround, bugarska softverska tvrtka, domaća IT kompanija Infinum i Rimac Grupa, bio je Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije. Direktor Unicorn Undergrounda naglašava da nije mala stvar da je u Hrvatsku, zahvaljujući projektu Verne, prvi put investirao PIF, jedan od globalno najvećih investitora.

“Riječ je o državnom fondu koji ulaže u najznačajnije poslovne prilike, poput Ubera, najvećeg tehnološkog fonda na svijetu – SoftBankov Vision Fund, i Blackstoneov infrastrukturni fond. Zato je činjenica da je menadžment Rimčevog Vernea uspio motivirati PIF da uloži u njih zaista globalno značajan događaj. Hoće li to olakšati poziciju Vernea u Hrvatskoj? Vjerojatno ne, jer kod nas se često živi u nekom paralelnom svemiru. Međutim, uvjeren sam da će testiranje Vernea za buduće tržišne prilike, upravo zato što se provodi u Hrvatskoj, ovom domaćem startupu omogućiti mnogo bolju početnu poziciju za globalnu ekspanziju od bilo kojeg njegovog konkurenta. Kako se kaže, teži put je najčešće i plodonosniji”, navodi Ivezić.

Kakav će biti ostatak godine što se tiče ulaganja u startupe našim je sugovornicima teško komentirati jer kao i na početku ove godine, a tako je bilo i ranijih godina, samo jedna investicija može značajno poremetiti statistiku ulaganja, objašnjavaju. Dobar je primjer 2022. kada je na statistiku investicija najveći utjecaj ponovno imao Rimac Automobili koji je u toj godini kroz dvije runde primio 620 milijuna eura.

Podatke za prvu polovicu godine Unicorn Underground tek bi trebalo objaviti, no ono analitičke kompanije Dealroom, objavljeno u izvješću “Europe Tech Update” za drugi kvartal 2024., kaže da su u prvoj polovici ove godine VC fondovi u Hrvatsku uložili 120 milijuna dolara (110 milijuna u prvom te 9,9 milijuna dolara u drugom kvartalu). Na razini cijele Europe istovremeno je uloženo 31,6 milijardi dolara. Drugi kvartal, s iznosom od 16 milijardi dolara investicija, od prvog je bolji 14 posto, a na godišnjoj razini, odnosno u odnosu na drugi kvartal 2023., 12 posto bolji.

Podaci Dealrooma, dakle, procjenjuju nešto skromnija ulaganja u Hrvatsku od onih kojima barata istraživanje Startup Investments Outlook. Prema njima u prvoj šest mjeseci ove godine uloženo je onoliko koliko je Unicorn Underground zbrojio u samo tri mjeseca – 108,7 milijuna eura, odnosno 117,3 milijuna dolara prema tečaju od 29. ožujka.

“Ne znam kako je Dealroom došao do podatka od 120 milijuna za prvu polovicu 2024. godine, pa ne bih komentirao njihove brojke”, kaže Ivezić dodajući da njegova kompanija podatke prikuplja izravno u lokalnom ekosustavu.

Mirna Marović, direktorica VentureXchangea i predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA), točnije smatra podatke Unicorn Undergrounda nego one Dealrooma.

“Iznos koji je Dealroom uspio prikupiti gotovo je u potpunosti vezan uz investiciju u Verne. Također, određene transakcije koje navode u izvješću teško se mogu računati kao VC ulaganje. Brojke Unicorn Undergrounda stoga smatram mnogo preciznijima”, ističe Marović.

Iznosi nisu najbitniji

Naglašava i da se moramo prestati fokusirati na iznose ulaganja.

“Oni su izrazito volatilni te jedna velika transakcija može značajno utjecati na ukupan iznos ulaganja. Hrvatska jednostavno ne može imati pojedinačnih velikih transakcija od 100 ili više milijuna eura svako tromjesečje, polugodište ili godinu jer smo premala zemlja. Mnogo je važnije od ukupnih brojki gledati i pratiti trendove”, navodi Marović dodajući da nema straha za hrvatski startup sustav.

Domaće tržište kapitala i VC fondova je dobro razvijeno. Imamo startupe koji su na svjetskoj razini konkurentni, koji skaliraju do jednoroga ili ostvaruju “exite”, poput Photomatha od pola milijarde dolara. Sve je više kvalitetnih priča osnivača koji su inspiracija i poticaj mnogima mladim poduzetnicima. Također, imamo najmanje tri, četiri startupa koji imaju potencijal postati jednorozi, nabraja Marović.

“Razvili smo dinamičan ekosustav. Kretanja u dinamici ulaganja su stoga manje bitna. Važnije je da smo prepoznati u regiji kao jedan novi hub za VC aktivnost s kvalitetnim ekosustavom”, ističe predsjednica CVCA.

Ipak svjetska kretanja neminovno utječu na ekosustav. Tome smo svjedočili u 2023. kada su VC ulaganja na svjetskoj razini, pa tako i u Hrvatskoj, doživjela potop. No, podaci Dealrooma pokazuju da bi ova godina trebala biti nešto bolja. Bernard Ivezić također je optimističan iako napominje da treba biti oprezan.

“Domaći investitori su dosta optimistični prema kreiranju novih scaleupova, što znači da postojeći manji startupi, koji imaju dobre poslovne pokazatelje, ove godine imaju dobre šanse doći do ulaganja. Rezultat toga, na godišnjoj razini, mogli bi biti mnogo veći pokazatelji od onih kojima se trenutno barata”, ističe.

Manje novih poduhvata

Mirna Marović ipak upozorava na određene negativne trendove i u 2024.

“Imamo manje novih startupa, manje osnivača koji aktivno traže prikupljanje kapitala te smanjenu aktivnost financiranja startupa u ranoj fazi, i to ne samo od VC-a već i poslovnih anđela”, navodi.

Ipak, ima i pozitivnih stvari. Od ove godine napokon je aktivan i Vesna Deep Tech Venture Fund, fond za transfer tehnologija vrijedan 49 milijuna eura koji ulaže u hrvatska i slovenska napredna tehnološka rješenja nastala na sveučilištima i institutima. Njegov je cilj komercijalizirati znanstvena istraživanja, što je prvi put da će se u Hrvatskoj i Sloveniji sustavno ulagati u rješenja koja nastaju u sveučilišnim laboratorijima i što svakako treba pozdraviti, kaže Marović. Usto, navodi, već bi sljedeće godine, trebala zaživjeti dva do tri nova fonda rizičnog kapitala zahvaljujući iznosu od 80 milijuna eura koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a stavilo na tržište putem Europskog investicijskog fonda. Riječ je o sporazumu kojim se provodi financijski instrument Croatian Venture Capital Initiative 2 (CVCi 2), a za koji je EIF u studenom prošle godine objavio poziv za upravitelja fonda.

“Time ćemo dobiti minimalno novih 104 milijuna eura svježeg kapitala namijenjenog novim startupima”, ističe Marović.

Uz ovaj iznos bilo bi jako dobro kada bi se u startup ekosustav aktivnije uključili i poslovni anđeli. Oni su, kaže Ivezić, prisutni, ali nisu posebno aktivni. Unicorn Underground planira to promijeniti. Ivezić otkriva da je, uz podršku Mihovila Barančića, poznatog domaćeg poslovnog anđela, pokrenuo projekt Angel Investors Circles (AIC).

“Cilj AIC-a je pomoći mrežama poslovnih anđela u Hrvatskoj da razmjenjuju dobru praksu, otvore se prema novim, potencijalnim poslovnim anđelima i aktiviraju ih na korist domaćih startupa”, kaže Ivezić najavljujući da bi prva događanja koja bi trebala doprinijeti aktivnijoj ulozi poslovnih anđela uskoro trebala početi.

New Report

Close