Prodaje se slovenska Gorenjka, mogući kupci Zvečevo i Kraš?

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2012. u 14:55

Slovenska prehrambena kompanija Žito počela je sa prodajom jednog od poznatijih brendova Slovenije, čokolade Gorenjka, piše B92.

Brend Gorenjka je, prema dosadašnjim ocjenama, vrijedan između pet i sedam milijuna eura, a kupci se očekuju prije svega iz regije. Slovenski list Finance kao mogućeg interesenta koji bi svoju proizvodnju dopunio Gorenjkom, navodi hrvatsku kompaniju Zvečevo iz Požege.

Inače, obiteljsko poduzeće za proizvodnju čokolade, Gorenjka, je osnovano 1922. godine u Lescama. Poslije Drugog svjetskog rata tvornica je oduzeta njenom vlasniku Adolfu Zavratniku i prešla je u državno vlasništvo. Najprije je pripojena konditorskoj industriji Šumi u Ljubljani, a potom prehrambenom poduzeću Žito koje je i samo donedavno bilo na prodaju, ali zainteresirani kupci, među kojima je bio i Miodrag Kostić iz Srbije, nisu ispunili očekivanja Žita te je prodaja prekinuta.

Kako prenosi B92, prvi čovjek Zvečeva Zdravko Alvir kaže da su oni načelno zainteresirani, ali da nemaju dovoljno informacija jer dvije godine nisu u kontaktu sa Žitom. Kaže da će odluku donijeti kada dobiju više informacija, ali dodaje da bi Gorenjka dobro dopunila proizvodnju Zvečeva.

U krug mogućih kupaca ulaze i Kraš, Soko Štark, Swisslion Takovo i Pionir, navodi portal. U Atlantic Grupi koja je vlasnica Soko Štarka kažu da trenutno nemaju planova za širenje, a iz Kraša se zasad ne oglašavaju, navodi B92.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close