Opasna zaraza stigla i u Hrvatsku, u BiH umrla dvojica mladića

Autor: Poslovni.hr , 24. srpanj 2024. u 10:28
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Epidemija ospica iz susjedne Bosne i Hercegovine stigla je i u Hrvatsku. Dvojica mladića u BiH su zbog ove bolesti, koja bi trebala biti iskorijenjena, izgubili živote.

“Situacija se pogoršava, čemu je pridonijelo je nedostatak imunizacije. Obuhvat cijepljenja u zeničkom kantonu je 37 posto, a treba biti 95 posto da bismo imali kolektivni imunitet”, rekla je Aida Salčinović, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u susjednoj državi.

Od siječnja je u tom kantonu zaraženo više od 1200 ljudi, a u zemlji su zabilježena dva smrtna slučaja zbog komplikacija – preminuli su mladići od 17 i 18 godina. U Sarajevskom kantonu je nagore bilo u svibnju, ali sada se situacija smiruje.

Ospice su iz BiH stigle i u Hrvatsku. U ovoj godini je zabilježeno 25 slučajeva, a najveći broj od kraja svibnja.

“Najveći broj oboljelih je u Slavoniji, Osječko-baranjskoj županiji, a onda vrlo sličan broj, radi se tu o 5-6 slučajeva, u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, rekla je Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a za Dnevnik.

Prosječna procijepljenost Hrvatske u primo i revakcinaciji je 90 posto. Najnižu procijepljenost imaju dvije južne županije, ali i Osječko-baranjska. S druge strane, Koprivničko-križevačka i Virovitička imaju 97 posto. Epidemiolozi su na pojavu slučajeva reagirali brzo pa je širenje zaustavljeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close