Rasprava za okruglim stolom održala se u sklopu 4. Dana turizma i ugostiteljstva u Zagorju, u petak 24. studenog 2023. u Srednjoj školi Zabok, na adresi Ulica Ivana i Cvijete Huis 2. Ova manifestacija organizirana je od strane Regionalnog centra kompetentnosti Zabok u okviru projekta ReCeZa.
Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec svečano je otvorila okrugli stol ističući kako je ponosna na sve što su do sada uspjeli ostvariti kao Regionalni centar kompetentnosti: U ovom kratkom vremenu od 10 mjeseci, uspjeli smo ostvariti 10 studijskih putovanja na kojima smo mnogo naučili i na kojima su se učenici mogli upoznati s hotelskim kućama, održali smo dvjestotinjak različitih seminara i radionica za učenike i mentore poduzeća te smo sudjelovali na pedesetak inozemnih i domaćih natjecanja. Iako se projekt odužio zbog pojave Korone i potresa, uspjeli smo na vrijeme i bez greške završiti infrastrukturu škole, što je veliki uspjeh. Uz kontrolu Središnje agencije za financiranje, ovaj tjedan smo održali seminare u vezi modularne nastave, a danas se paralelno uz ovaj okrugli stol održavaju kulinarske i vinske radionice, kao i nastava za 600 učenika i 70 profesora. Naučili smo raditi bez klasične krede i ploče!
Uz Draženku Jurec, o temi izvrsnosti kao poslovnoj prilici i temelju ugostiteljstva, raspravljali su gosti stručnjaci: profesorica s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Dora Smolčić Jurdana, event i restoran menadžer Dražen Tatović, direktorica Salve Regina Marija Bistrica Martina Kovačić te ravnatelj uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacjie Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar.
Mislim da je ključna ta promjena paradigme u pristupu obrazovanju i promišljanju o budućnosti. To je nešto što u svima nama budi optimizam da ćemo moći i dalje podizati kvalitetu naših ljudi u turizmu. To je i ono što mi u ministarstvu govorimo – da bi se ulaganja isplatila, regionalni centri kompetentnosti moraju ispuniti svoju funkciju, jer će oni stvoriti ljude koji će u to udahnuti dušu i stvoriti dodanu vrijednost. Kao što je već rečeno, u ovom projektu bilo je puno prepreka, kao i nedostatka radne snage, ali svi naši centri su se jako uspješno nosili s time, što je za mene fenomenalno. To zaslužuje sve čestitke i to je pokazatelj da će svi oni nastaviti odlično funkcioinrati kako bi nam dali kvalitetnu radnu snagu. – Izjavio je gospodin Slavko Štefičar.
Svaki od ovih stručnjaka ima dugogodišnje iskustvo i znanje u sektoru turizma i ugostiteljstva koje je doprinijelo dinamičnosti ovog panela. Uz voditeljicu programa Katarinu Špoljar, gosti su raspravljali o svojem iskustvu, o uspješnosti i primjerima dobre prakse. Edukacija je važna za uspjeh u turizmu i ugostiteljstvu, a moderni pristup edukaciji kojeg nudi Srednja škola Zabok može potaknuti mlade na upis u Regionalni centar kompetentnosti Zabok, prikladan za kvalitetno i suvremeno obrazovanje.
Ovaj događaj od iznimne je važnosti za uvođenje i prilagodbu na suvremeni način obrazovanja. Suradnjom svih dionika turističkog sektora, učenicima se može omogućiti adekvatno zapošljavanje u struci.
Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Srednja škola Zabok postat će regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.
Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu