Određene četkice za zube i tenisice ako se ne zbrinu kako treba mogu biti jako opasne

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2024. u 09:33
Foto: Pixabay

Problem s litij-ionskim baterijama ne leži samo u njihovoj učestalosti u svakodnevnim proizvodima, već i u nedostatku informacija o pravilnom zbrinjavanju tih proizvoda nakon što prestanu raditi.

U postrojenju za obradu otpada Syded, smještenom u regiji Lot na jugozapadu Francuske, svakodnevno se prikuplja, sortira i obrađuje do 80 tona kućnog i poslovnog otpada. No, za 266 zaposlenika ovog postrojenja, glavni zadatak više nije samo obrada otpada, već i stalna budnost zbog potencijalno opasnih predmeta kao što su električne četkice za zube, jednokratne elektroničke cigarete ili pokvarene igračke. Svi ovi predmeti sadrže litij-ionske baterije, koje, ako nisu pravilno zbrinute, mogu izazvati požar u postrojenju, piše tportal.

‘Da ste me pitali prije 4 ili 5 godina, rekao bih da se požari događaju ‘s vremena na vrijeme’, ali sada rizik od požara definira moj svakodnevni rad,’ priznao je Hervé Coulaud, direktor zaštite okoliša u postrojenju Syded.

Litij-ionske baterije postale su ključna komponenta mnogih modernih proizvoda zahvaljujući svojoj maloj veličini i visokoj učinkovitosti. Od glazbenih rođendanskih čestitki do pelena koje emitiraju zvučni signal kada su previše mokre, ove baterije su sveprisutne u našim životima. Međutim, kada ti proizvodi više ne rade i budu bačeni, često se ne obraća dovoljno pažnje na pravilno uklanjanje baterija. Ako baterije ostanu unutar proizvoda i završe u postrojenjima za obradu otpada, mogu izazvati katastrofalne požare.

Problem s litij-ionskim baterijama ne leži samo u njihovoj učestalosti u svakodnevnim proizvodima, već i u nedostatku informacija o pravilnom zbrinjavanju tih proizvoda nakon što prestanu raditi. Mnogi potrošači nisu svjesni da proizvodi koje svakodnevno koriste, poput jednokratnih elektroničkih cigareta, svjetlećih tenisica, dječjih igračaka i jakni s ugrađenim punjačima za mobitele, sadrže litijske baterije. Kada ovi proizvodi prestanu raditi, često završavaju u običnom otpadu, umjesto da budu pravilno zbrinuti.

‘Vidimo godišnji porast od 20 posto u prisutnosti litijskih baterija na potrošačkom tržištu,’ rekla je Wendy de Wild, izvršna direktorica nizozemske organizacije NVRD, koja predstavlja općine i javna poduzeća zadužena za lokalno upravljanje i prikupljanje otpada. Međutim, taj rast nije uvijek praćen potrebnim informacijama o sigurnom zbrinjavanju. Elektroničke cigarete, prema njezinom mišljenju, predstavljaju najveći problem jer potrošači često nisu svjesni da sadrže bateriju, pa ih jednostavno bacaju u običan otpad.

Komentirajte prvi

New Report

Close