Sve više proizvođača šećera okreće se proizvodima bez šećera. Dijelom je to zbog promjene potrošačkih navika, no najveći razlog je zapravo enormno visoka cijena bijelog šećera na tržištu.
“Trenutačno imamo najvišu cijenu bijelog šećera u povijesti”, rekao je Bastian Fassin, predsjednik Savezne udruge njemačke konditorske industrije, koji je ujedno i direktor njemačkog proizvođača gumenih bonbona Katjes.
Prije samo dvije godine proizvođači konditorskih proizvoda plaćali su oko 400 eura za tonu šećera. Sada je ta cijena negdje i oko 1200 eura. Proizvođači šećera zadovoljno trljaju ruke – u veljači je, primjerice, njemački Südzucker AG, po drugi put povećao svoju prognozu dobiti za tekuću financijsku godinu.
Grupacija je naime ostvarila dobit od oko 700 milijuna eura, više od dvostruko više nego lani u istom razdoblju, piše tportal.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu