Komora će opstati, ali u kojem obliku?

Autor: Mislav Šimatović , 12. studeni 2013. u 22:01

Vrijeme je da se HGK počne baviti svojom osnovnom zadaćom – zaštitom interesa hrvatskog gospodarstva.

Muž je ipak ponešto znao! Iako je to poricao, njegovim jučerašnjim privođenjem postalo je bjelodano da je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević osumnjičenik u aferi izvlačenja novca iz institucije kojoj je na čelu već 18 godina.

Međutim, to nikako ne može biti ključni argument u politikantskom napadu na sustav HGK, čemu su skloni pribjeći ekscesni političari iz redova vladajuće nomenklature. Kriminogeni čin čelnog čovjeka, ako se dokaže, ne bi trebao imati veze s institucijom čiji je doprinos razvoju poduzetništva, otvaranju stranih tržišta i suportiranju izvoznika itekako mjerljiv. Za Vidoševića nema dvojdbe: njegova karijara u HGK je okončana bez obzira na sudski epilog ovog slučaja. Vjerojatno bi završila čak i da nije osumnjičen u aferi Remorker, jer "muž koji posljednji sazna" mora snositi i moralne konzekvence.

Međutim, pitanje budućnosti Hrvatske gospodarske komore nema veze s Vidoševićevom sudbinom – ona je u ovom obliku i u ovim zakonskim okvirima postojala i funkcionirala znatno prije Vidoševića. Nisu problem čak ni doprinosi i članarina koje poduzeća plaćaju u obliku parafiskalnog nameta, već je pitanje ispunjava li HGK svoju osnovnu svrhu – a to je zaštita interesa hrvatskog gospodarstva. Problem HGK nije čak ni institut obveznog članstva, već svojevsrni ekskluzivitet i činjenica da mali poduzetnici od Komore, za razliku od velikih sustava i državne administracije, nemaju puno koristi. Kada se komora reformira na način da prestane funkcionirati kao ekskluzivni klub moćnih i postane institucionalna, obrazovna, savjetodavna i logistička podrška svim poduzetnicima, tada pitanje obveznog članstva ne bi nitko potezao.

Izvjesni odlazak Nadana Vidoševića s čela Hrvatske gospodarske komore izvanredan je povod za početak tranzicije te institucije iz tromog i predimenzioniranog u efikasni sustav podrške svim zainteresiranim gospodarskim subjektima, za što Komora još uvijek ima stručnjake, potencijal i znanje. Ne manje važno, ova afera trebala bi potaknuti novo vodstvo HGK da poradi na transformaciji hermetične institucije u modernu komoru, s transparentnim financijama i upravnim tijelima, imena čijih članova nećemo morati bezuspješno satima tražiti po internetu. Pitanje je samo koliko su političke elite spremne dozvoliti da se pokrene takav proces.

Komentari (6)
Pogledajte sve

kao DRAGOVOLJNA UDRUGA, jer sve drugo je široka pravna priča

Što je uopće komora “pošteno” i transparentno odradila ikada ?
Neki mali projekti koji su djelićci ičega poštenog i velikog kako su se pojavili tako su brzo i nestajali.
Kada će na vodeća mjesta napokon početi dolaziti obučeni, sposobni, dokazani manageri i sa voljom i sa odgovornošću da odrade svoje poslovne planove ?
Do sada sam to mogao gledati samo na nekim stranim programima.

Naravno da će ostati.
Previše je tu novca, tuđeg naravno, za uhljebljivanje svojih, pljačku i pronevjere.
Neće to nijedna stranka ispustiti iz svojih ruku. Pogotovo HNS.

Baš se imamo s čim pohvaliti, i institucijom i djelovanjem…kakvi su uzori i savjetnici takvo je i kompletno stanje.
I ne znam zašto, ali riječ komora me uvijek asocira na onu plinsku…

New Report

Close