Kako izbjeći duboku depresiju? Krugman kaže: Počnite trošiti više nego što zarađujete

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2012. u 16:00

Kako bi se izbjegla potpuna depresija, vlada SAD-a mora ignorirati veličinu deficita i početi trošiti kako bi potaknula ekonomiju, kaže Nobelovac i ekonomist Paul Krugman za Business Insider.

“Netko mora početi trošiti više nego što zarađuje, i trenutačno to mora biti vlada”, kaže Krugman. Tokom Busheve administracije, Krugman se zalagao za to da se državni proračun drži pod kontrolom tako da se smanji državana potrošnja. Sada kaže da je njegovo mišljenje evoluiralo.

Ističe dvije stvari – jedna je to da je proračunsko trošenje tokom Bushevog mandata bilo potpuno raspiničko, te da je bilo potrebno vremena za vraćanje dugova. Krugman također kaže da je gledajući SAD i Japan naučio da je dužnička kiza za državu teža nego što je mislio. Činjenica da SAD ima vlastitu valutu čini veliku razliku, što dokazuju i kriza u Europi, gdje zemlje koje nemju vlastitu valutu muče veliki problemi. Krugman misli da je dužnička kriza u SAD-u ipak teoretski moguća, ali da se to neće tako lako dogoditi, što potvrđuje i posljednjih nekoliko godina.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Trošiti više već zarađujete – vrijedilo je možda dosada – samo za USA
Vaš link
Vaš link
Vaš link

volovi su spori, ali zemlja je strpljiva… gospodo kolumnisti

Ma ovi naši samoprozvani eksperti koji su prigrabili vlast – pojma nemaju. Djelomičnu krivicu za njihovu nesposobnost snose i profesori na ekonomskom fakultetu koji su tolerirali njihovo neznanje tijekom studija a posebno na kolegiju Politička ekonomija. Za dobru ocjenu je bilo dovoljno naučiti Političku ekonomiju socijalizma dok je odnos prema Političkoj ekonomiji kapitalizma bio ignorantski. Zato sada zbog svog neznanja vrludaju u (ne)promišljanjima i nabadanju većinom upitnih ideja. Dok za par godina na vlastitim greškama nešto nauče i evoluiraju za ovu zemlju će biti prekasno.

A vidite, naš doktor ekonomije, istina nije nobelovac, gosp. Grčić Branko misli potpuno suprotno od dotičnog gosp. NOBELOVCA koji nije NEOLIBERALNI kao naš Branko. Liniću, Grčiću, a investicije? I moja baba koja nije imala doktorat iz ekonomije kad bi joj nestalo para uzimala je od djeda. Ako je sve što znate kad vam nestane para porezima po narodu, maknite se, vodite nas u katastrofu…Što ćete vi nama? Da trošimo budžet na vaše plaće i privilegije? Kako feudalno! U 19. stoljeću razmiljele su se Engleskom kraljevske komisije s isključivim zadatkom ispitati zašto se ogromno povećala smrtnost i razboljevanje radnika u industrijskim kotarima. Tako su ustanovili da u Londonu pekarski pomoćnici rijetko dožive 42 godine! I sve su se
složile da je uzrok prevelik posao i predugo radno vrijeme na koje su ih natjerali poduzetnici. Liniću , Čačiću, Grčiću, Milanoviću i moja baba koja nije imala doktorat iz ekonomije kad bi joj nestalo para uzimala je od djeda. Ako je sve što znate kad vam nestane para oporezovati narod, maknite se, vodite nas u katastrofu…. Imati vlast je puno složenija stvar nego samo baljezgati neoliberalne floskule. Sigurno pojma nemate da i vi kao i engleska kraljica dok ste na vlasti morate voditi brigu i o pravima radnika, njihovom zdravlju i dužini života. Jadni Hrvati…

New Report

Close