Prema podacima iz 2023. godine, Hrvatska se nalazi među državama Europske unije s najmanjom količinom proizvedenog sira, što odražava izazove s kojima se suočava domaća mliječna industrija. S godišnjom proizvodnjom od samo 33 tisuće tona, Hrvatska zauzima predzadnje mjesto na ljestvici proizvodnje sira unutar Unije, dok posljednje mjesto drži Slovenija sa skromnih 15 tisuća tona.

Ovaj podatak ističe nerazvijenost sektora sira u Hrvatskoj, koja se uvelike oslanja na uvoz kako bi zadovoljila potražnju domaćeg tržišta. Osim ograničene proizvodnje, hrvatska industrija sira suočava se s problemima poput nedovoljno razvijenih prerađivačkih kapaciteta, malog broja velikih proizvođača te izazova u plasmanu domaćih proizvoda na širem europskom tržištu. To rezultira slabijom konkurentnošću u usporedbi s vodećim zemljama EU-a.
Na vrhu ljestvice dominiraju tri velike sile mliječne industrije – Njemačka, Francuska i Italija, koje zajedno čine značajan dio ukupne europske proizvodnje sira. Njemačka je najveći proizvođač, a slijede je Francuska i Italija, koje su poznate po bogatoj tradiciji i raznovrsnoj ponudi sireva. Ove zemlje ne samo da proizvode velike količine, već i izvoze svoje visokokvalitetne proizvode diljem svijeta, postavši prepoznatljive po svojim specifičnim sirevima kao što su francuski camembert, njemački gouda ili talijanski parmezan.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu