Hrvatska kaska u digitalnoj tranziciji

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2024. u 13:51
Foto: Press

Hrvatska još uvijek zaostaje za prosjekom EU u razvoju digitalnih vještina i implementaciji naprednih tehnologija, prema prošlogodišnjem DESI izvješću o digitalnoj transformaciji nalazi na 21. mjestu od 27 članica EU-a.

Zelena i digitalna transformacija gospodarstva jedan je od ključnih smjerova Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine. U skladu s europskim planom Digitalnog desetljeća, Hrvatska radi na digitalnoj transformaciji malih i srednjih poduzeća, kako bi do kraja desetljeća 90 posto MSP-ova postiglo osnovnu razinu digitalne integracije. Hrvatska gospodarska komora u sklopu ovih napora organizirala je dvodnevnu edukaciju “Strategija digitalne transformacije poslovanja” s ciljem da privatnom sektoru pruži alate za uspješnu digitalnu tranziciju.

„Digitalna transformacija omogućujući tvrtkama da kroz disruptivne inovacije i brzu prilagodbu promjenama zadrže profitabilnost, povećaju konkurentnost i stvore dugoročnu vrijednost, uz naglasak na ljude, organizacijsku kulturu i tehnologiju. Ona je nužnost za svako poduzeće koje želi opstati i rasti na suvremenom tržištu. U tom kontekstu, ova edukacija se pokazala iznimno važnom za hrvatske poduzetnike jer im omogućuje razumijevanje ključnih trendova te usvajanje vještina potrebnih za prilagodbu promjenama u okruženju i unaprjeđenje poslovanja. Naš cilj je pomoći poduzetnicima u izradi konkretnih i održivih strategija za uspjeh u digitalnom dobu,“ poručuje potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj, Tomislav Radoš.

Hrvatska još uvijek zaostaje za prosjekom EU u razvoju digitalnih vještina i implementaciji naprednih tehnologija, prema prošlogodišnjem DESI izvješću o digitalnoj transformaciji nalazi na 21. mjestu od 27 članica EU-a. Izazovi su digitalna povezanost ruralnih područja i razvoj digitalne infrastrukture, poput 5G mreže. Potencijal za napredovanje leži u potporama poduzećima za digitalnu tranziciju poslovanja i u obrazovanju o prednostima digitalizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close