Fina s pravom reklamira strogoću

Autor: Suzana Varošanec , 07. studeni 2012. u 21:59

Ako u vezi s predstojećim čišćenjem uopće postoji neki problem, to je mogućnost da država ubuduće financira svako pokretanje stečaja, a da Fina postane zakonsko usko grlo.

Financijska agencija povukla je posve opravdan potez reklamiranja intenzivnije primjene novoga Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Iako stoji prigovor povodom njezine obavijesti – jer se više bazira na upozorenju o prekršajnoj odgovornosti za nepokretanje nagodbi, a manje na ciljevima za dužnike i vjerovnike, on ne umanjuje važnost njezine inicijative. Promocija zakonske primjene važna je zbog dviju stvari: zakoni se obično izbjegavaju tražanjem rupa, a mentalitet je takav da se i važni poslovi obavljaju u zadnji čas. Kod 40-ak milijardi teške nelikvidnosti više nitko, pa ni Fina, nema prostora i vremena za taktiziranje, nego se traže rješenja. Dosad je zaprimljeno samo 59 prijedloga, kandidata je čak 55.000, a svi koji su prožurili zapravo nisu ogledni primjer. Uglavnom su nepripremljeni za nagodbu.

To je razlog što su uglavnom vraćeni na doradu. Ista sudbina, čini se, čeka i prijedloge desetaka tisuća insolventnih dužnika kojima nema spasa i koji nemaju novca za financiranje potpune dokumentacije. Fina će imati razloga odbaciti nepotpune prijedloge, a dužnici će masovno završavati u (za njih) besplatnom stečaju. Ako u vezi s predstojećim čišćenjem uopće postoji neki problem, to je mogućnost da država ubuduće financira svako pokretanje stečaja, a da Fina postane zakonsko usko grlo ako bi 50-ak tisuća prijedloga dužnika, koji će se pretvoriti u stečaj, pod prijetnjom prekršajne kazne, dobila uoči isticanja roka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close