Evo kada kupiti cjelogodišnje gume, a kada zimske

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2024. u 09:44
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kada postavljate zimske gume za zimsku sezonu, uvijek postavite cijeli set.

U nastojanju da pruže dobre performanse u mnogim uvjetima, cjelogodišnje gume imaju tendenciju neostvarivanja maksimalnih ljetnih i zimskih performansi, piše AutoKlub.

To znači da gume za sva godišnja doba neće pružiti istu količinu ekstremnog prianjanja i oštrog upravljanja kao ljetna guma. Isto tako, guma za sva godišnja doba nije dizajnirana za ekstremne zimske uvjete vožnje po snijegu i ledu.

Rješenje pitanja guma za sva godišnja doba naspram zimskih ovisit će o tome gdje živite i u kojim uvjetima vozite. Ako svake godine vidite samo nekoliko snježnih naleta, a skliske, zaleđene ceste više su slučajnost nego godišnja muka, cjelogodišnje gume su vjerojatno pravi izbor.

Ali ako vozite u gorskim krajevima i znate da postoje razdoblje kada su zaleđene ili zasniježene ceste problem, postavljanje zimskih guma nije pretjerana mjera opreza – to je bitna sigurnosna mjera koja bi vam mogla spasiti vrijeme, trošak pa čak i život.

Nadalje, kada postavljate zimske gume za zimsku sezonu, uvijek postavite cijeli set. Samo mijenjanje prednjih guma povećava vjerojatnost da će stražnje gume proklizati. Isto tako, samo postavljanje guma za snijeg na stražnje kotače može uzrokovati gubitak trakcije prednjih guma i onemogućiti upravljanje vozilom.

Komentirajte prvi

New Report

Close