Dalmatinskoj panceti i pečenici zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla

Autor: Jadranka Dozan , 16. veljača 2021. u 16:11

U registar EU već otprije je uvršteno 15-ak hrvatskih proizvoda, od npr. baranjskog i slavonskog kulena do ličkog krumpira i janjetine, poljičkog soparnika, zagorskog purana, bjelovarskog kvargla…

Hrvatskoj je odobren zahtjev za upis Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), izvijestili su danas iz Europske komisije. U priopćenju EK ističe se kako je Dalmatinska panceta “trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika od krtog svinjskog mesa proizveden u Dalmaciji i s posebnim organoleptičkim svojstvima, blago slankasta okusa, mekoće, topljivosti i sočnosti pri žvakanju uz blago izraženu aromu po dimu”. Ta su svojstva, navodi se, rezultat posebne metode proizvodnje i dalmatske klime.

“Vještina konzerviranja mesa soljenjem i sušenjem proširila se Dalmacijom još u vrijeme dok je ona bila pod upravom Starog Rima. Ta vještina prenosila se kroz generacije i vremenom se usavršavala te se uz povoljne klimatske uvjete i stalno dostupnu morsku sol razvio postupak prerade koji je postao tradicionalan za područje Dalmacije”, stoji u priopćenju. Dvije nove zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla uvrštene su među 1512 već zaštićenih prehrambenih proizvoda. U tom registru već otprije je uvršteno 15-ak hrvatskih proizvoda. Među njima su, primjerice, drniški, krčki i dalmatinski pršut, baranjski i slavonski kulen, lički krumpir, poljički soparnik, zagorski puran, lička janjetina, bjelovarski kvargl, brački varenik …

Komentirajte prvi

New Report

Close