Zbog kriza i kupovina središnjih banaka, vrjednije je no ikad

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 13:48
Vrijednost zlata porasla za 127 posto u 10 godina i za čak 544 posto u posljednih 20 godina/Shutterstock

Bank of America smatra da će ove godine zlato preskočiti 2400 dolara za uncu.

Cijena zlata posljednjih dana, tjedana, pa i mjeseci snažno i, čini se, nezaustavljivo raste. Samo u prvom tjednu travnja porasla je pet posto i dosegla povijesni rekord od 2330 dolara po unci.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, zlato vrijedi 17 pošto više, što je gotovo dvostruko brži rast od prosječnih 9 posto godišnje, koliko je vrijednost zlata rasla od 2000. godine.

Zbog silovitog trenda, investicijsko zlato sada je u fokusu medija i ulagača, no “ekonomske karakteristike” plemenitog metala mudrim su ulagačima već odavno poznate.

Potočki: Većini klijenata nije interes špekulacija, već dugoročno povećanje imovine.

Najbolji instrument osiguranja
Potvrđuje to i Vladimir Potočki, predsjednik Uprave međunarodne kompanije za trgovanje plemenitim metalima Goldman Graff, koja ima regionalne urede u Zagrebu, Rijeci i Ljubljani. Ističe kako klijenti redovito ulažu u zlatne poluge i zlatnike, kako bi očuvali vrijednost svoje imovine u uvjetima gospodarskih nesigurnosti, krize, inflacije i drugih ekonomskih izazova. Brojni među njima čine to godinama i njihove “zlatne rezerve” sve više dobivaju na vrijednosti.

“Većini klijenata špekulacija nije interes zbog kojeg ulažu u investicijsko zlato, ne očekuju kratkoročni dobitak, već dugoročno očuvanje ili povećanje imovine. Da su u tome uspješni, pokazuje i činjenica da je vrijednost zlata porasla za 127 posto u 10 godina i za čak 544 posto u 20 godina”, pojašnjava Potočki.

Zlato se na globalnom tržištu smatra najboljim instrumentom “osiguranja” vrijednosti, stoga njegova cijena raste u vremenima političkih nestabilnosti i ratnih stanja, gospodarskih nesigurnosti i kriza.

Aktualni trend rasta cijene traje još od 2020. godine i pandemije koronavirusa, a potaknut je kasnije i ruskom invazijom na Ukrajinu, sukobima u pojasu Gaze, ali i očekivanim kvantitativnim popuštanjem, odnosno snižavanjem kamatnih stopa od strana središnjih banaka, koje će ponovo utjecati na rast inflacije i pad vrijednosti novca.

17

posto bila je veća vrijednost zlata u travnju u odnosu na isto razdoblje lani

“Još jedan od značajnih doprinosa rastućim cijenama zlata dale su rekordne kupovine od strane središnjih banaka diljem svijeta, koje u svojim rezervama sve više dolare zamjenjuju zlatom. Prema posljednjim objavljenim podacima, rast zlatnih rezervi se nastavlja, jer u veljači su kupili novih 19 tona zlata.

Uz središnje banke, sve više kupuju i privatni investitori, a taj trend prisutan je i u Hrvatskoj. Kada gledamo posljednjih 5 godina, volumen kupnje na godišnjoj razini porastao je s oko 50 milijuna eura u 2019. godini na oko 300 milijuna eura u 2022. i 2023. godini, dok u 2024. godini očekujemo i 10-ak posto veći volumen kupnje”, objašnjava Potočki.

Nastavak trenda
Ključno je pitanje – može li zlato nastaviti rasti? I gdje su granice rasta? “Analitičari diljem svijeta očekuju da cijene nastave rasti. Bank of America smatra da će ove godine zlato preskočiti razinu od 2400 dolara za uncu, dok je sve veći broj stručnjaka uvjeren da će u skoroj budućnosti unca zlata prijeći i vrijednost od 3000 dolara.

Ako se to čini “ekstremnim”, treba istaknuti da se do 2020. godine i probijanje granice od 2000 dolara smatralo nevjerojatnim, a od tada je cijena nastavila snažno rasti, zaključuje Potočki.

Komentirajte prvi

New Report

Close