Sud u Klagenfurtu blokirao prodaju slovenske prehrambene tvrtke grupaciji Braća Pivac

Autor: Siniša Malus , 09. kolovoz 2024. u 14:38
Mesna industrija Braća Pivac na čelu s Nevenom Pivcem slovensku je tvrtku akvizirala u sklopu strategije širenja na tržištima/Braća Pivac

Većinski vlasnik ne može do svog udjela u tvrtki preko koje je sve kontrolirao.

Prodaje Celjskih mesnina hrvatskoj grupaciji Braća Pivac zasad neće biti. Kako piše portal Necenzurirano, registarski sud u Klagenfurtu zabranio je većinskom vlasniku i direktoru celjske tvrtke Izidoru Krivecu raspolaganje vlasničkim udjelom u tvrtki CM Invest preko koje je godinama kontrolirao Celjske mesnine.

U dva koraka
Hrvatska grupacija, koja trenutačno posjeduje 40 posto Celjskih mesnina, sljedećih nekoliko mjeseci neće moći preuzeti većinski udio. Kao što je poznato, Izidor Krivec i njegov dugogodišnji poslovni partner Danilo Dujović proljetos su zbog međusobnog spora odlučili prodati većinski udio u tvrtki Celjske mesnine hrvatskoj grupi Braća Pivac.

Kupoprodajni ugovor potpisan je u svibnju, a posao se trebao realizirati u dva koraka, preko Austrije. Prvo su istog mjeseca Hrvati od Danila Dujovića kupili 40 posto udjela u tvrtki CM Invest, službenom vlasniku Celjskih mesnina. No, kad su od Izidora Krivca trebali preuzeti većinski udio, zapelo je.

Kako navodi portal, u događaj je uključeno Specijalizirano državno odvjetništvo koje vodi postupak protiv Dujovića za kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja ili povjerenja u gospodarskom poslovanju. Na njegov je zahtjev celjski sud upisao plombu na vlasnički udio Celjskih mesnina.

Promijenio sastav NO-a
Time je poduzeo prvi korak u blokadi prodaje Celjskih mesnina. Početkom srpnja uslijedio je još jedan korak – zamrzavanje Krivčeva udjela u austrijskom vlasniku Celjskih mesnina. Time su sud i tužiteljstvo barem na neko vrijeme spriječili njihovu prodaju uspješnoj hrvatskoj kompaniji.

U međuvremenu, Krivec je, kako piše Necenzurirano, prije ljeta promijenio i sastav Nadzornog odbora Celjskih mesnina. Imenovao je Dušana Mohoreka, odvjetnika i bivšeg ravnatelja kriminalističke policije, te Petra Drobeža, bivšeg člana uprave Slovenskog državnog holdinga.

Neven Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac, proljetos je prilikom objave o akviziciji istaknuo zadovoljstvo novim tržišnim iskorakom istaknuvši kako su Celjske mesnine prepoznali “kao vrijednu kompaniju s velikim potencijalom” te je najavio da će se osim jačanja likvidnosti tvrtke, ulaskom u vlasničku strukturu fokusirati na stvaranje uvjeta za njen daljnji razvoj kroz investicije i sveukupno unaprjeđenje poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close