Zagrebačka banka zaradila 305 milijuna eura u šest mjeseci

Autor: Ana Roksandić , 23. srpanj 2024. u 22:00
Zagrebačka banka od kamata je ostvarila 362 milijuna eura neto prihoda/M. Prpić/PIXSELL

Neto prihod od provizija i naknada za Zabu iznosi 115 milijuna eura i u odnosu na prvo lanjsko polugodište povećani su za 11 milijuna eura, odnosno 10,6 posto.

Najveći domaći kreditor, Zagrebačka banka (Zaba) u prvoj polovici ostvarila je 305 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja.

To za banku, inače dio talijanske UniCredit grupe, znači rast dobiti za 55 milijuna eura ili 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zabini polugodišnji poslovni prihodi iznose 517 milijuna eura i veći su za 70 milijuna eura na godišnjoj razini.

Neto prihod od kamata donio je Zabi 362 milijuna eura. Podsjetimo, Europska središnja banka (ECB) početkom lipnja prvi put je smanjila referentne kamatne stope.

Neto prihod od provizija i naknada za Zabu iznosi 115 milijuna eura i u odnosu na prvo lanjsko polugodište povećani su za 11 milijuna eura, odnosno 10,6 posto. Dok je u prvih šest mjeseci ove godine Zaba imala neto prihod od provizija i naknada u iznosu od 115 milijuna eura.

“Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili kvalitetan održivi rast u ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, troškovi ukazuju na operativnu izvrsnost. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, kreditni portfelj je otporan i dostatno pokriven rezervacijama”, stoji u komentaru polugodišnjih rezultata u Zabi.

Banka je izvijestila da namjerava inicirati izdanje dugoročnih obveznica u svrhu raspoređivanja kao instrumenta dopunskog kapitala u iznosu do 160 milijuna eura s ciljanim dospijećem 2034. godine.

Raspoređivanje izdanih obveznica kao instrumenta dopunskog kapitala podliježe odobrenju nadležnog regulatora. Izdane obveznice će u cijelosti upisati UniCredit i neće biti uvrštene ni na jednom uređenom tržištu, objavila je banka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close