Za mikro i male tvrtke 100 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. lipanj 2024. u 22:00
Foto: MARKO PRPIć/PIXSELL

Zagrebačka banka do kraja godine izlazi s dva nova programa za inovacije i konkurentnost.

Zagrebačka banka (ZABA), članica Grupe UniCredit, kroz svoje programe u suradnji s lokalnim i multilateralnim razvojnim bankama i institucijama nudi preko 100 milijuna eura za financiranja malog i srednjeg poduzetništva.

U sklopu ovih kreditnih opcija poduzetnicima su dostupna jamstva za osiguranje kredita za financiranje investicija i obrtnih sredstava, zahvaljujući kojima mogu ostvariti povoljnije kamatne stope ili supstituirati kolateral.

Kako bi smanjili troškove financiranja, poduzetnicima su u Zagrebačkoj banci dostupne i kreditne linije uz subvenciju kamate, koje sežu i do 75 posto za projekte zelene i digitalne tranzicije, od strane različitih domaćih institucija i tijela, a za koje su sredstva na razini tržišta ograničena, navodi se u priopćenju.

Novi programi
Iz banke napominju kako kontinuirano proširuju svoju ponudu programa financiranja za mikro, male i srednje poduzetnike, te najavljuju izlazak dvaju novih programa do kraja 2024. godine kroz koje će se osigurati dodatnih 100 milijuna eura kredita uz povoljnije uvjete toj skupini poduzetnika.

“Malo i srednje poduzetništvo ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju Hrvatske, a njihovim financiranjem dajemo višestruki doprinos održivom rastu. Našim je klijentima na raspolaganju niz opcija financiranja kojima dajemo potporu inoviranju i osnaživanju konkurentnosti te ih kroz pristup kapitalu potičemo da se odvaže na nove iskorake na tržištu”, poručio je Slaven Rukavina, član Uprave Zagrebačke banke.

Opcije za financiranja malog i srednjeg poduzetništva dio su nove inicijative ‘UniCredit for CEE’ u sklopu kojeg UniCredit grupacija nudi 60 financijskih rješenja u vrijednosti od preko 2,6 milijardi eura, dostupnih do kraja 2024. godine. Rješenja su posebno prilagođena pojedinim tržištima.

Na osam tržišta
Kroz okvir UniCredit for CEE poduzetnicima u Srednjoj i Istočnoj Europi (SIE) dostupno je 10 programa financiranja ugovorenih na razini regije SIE, koji su aktivni na osam tržišta, s ciljem podrške uvođenju inovacija, digitalizacije, konkurentnosti, održivosti, kreativnosti i kulturi.

Također, lokalni programi dostupni su za specifične industrije poput poljoprivrede, turizma i izvoza. Posebni subvencionirani kreditni aranžmani za mikropoduzetnike dostupni su na četiri tržišta kako bi se rješenjima za financiranje, digitalna plaćanja i financijsku pismenost podržale nove tvrtke.

Grupa nudi i podršku mikro i malim poduzećima u tranziciji prema održivijim poslovnim modelima putem raznih obrazovnih i poduzetničkih inicijativa, stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close