WorldRemit ušao na hrvatsko tržište

Autor: Bernard Ivezić , 13. rujan 2015. u 22:00
Transferi u Hrvatsku u posljednjih su se 10 godina više nego udvostručili/FOTOLIA

Alix Murphy, analitičarka u WorldRemitu, kaže da se planiraju natjecati nižim, i to fiksnim naknadama, no ne planiraju otvoriti ured u Hrvatskoj.

Startup WorldRemit, najveći izazivač Western Uniona u međunarodnom transferu novca, ušao je na hrvatsko tržište, doznaje Poslovni dnevnik.

Prema Svjetskoj banci, lani je 4,5 milijuna naših iseljenika u domovinu poslalo 1,52 milijarde dolara, odnosno više od deset milijardi kuna. Alix Murphy, viša analitičarka u WorldRemitu, kaže da se planiraju natjecati nižim, i to fiksnim naknadama. "Mi prebacujemo novac za vrlo nisku naknadu kako bismo omogućili korisnicima koji šalju male iznose da to čine češće", kaže Murphy. Ovo tržište u Hrvatskoj su, nakon banaka, prvo prepoznali Hrvatska pošta (HP) i Tisak, koji su ugovorili suradnju s dva globalno vodeća igrača: Western Unionom (HP) i MoneyGramom (Tisak).

 

1,52mlrd.

dolara poslali su lani hrvatski iseljenici u domovinu

Jo Kempen iz HP-a kaže da im je pri tome važan adut rasprostranjenost mreže poštanskih ureda, njih 1016, dok uvjete transfera novca propisuje Western Union. Tisak, koji se također hvali velikom mrežom kioska, naglasak je pak stavio na cijenu i, primjerice, za Njemačku uveo fiksnu naknadu za transfer. Alix Murphy iz WorldRemita ističe da rade isključivo online i da ne planiraju otvarati urede u Hrvatskoj i BiH. No, dok nude opciju slanja novca u Hrvatsku i BiH, zasad nema komentara zašto novac preko njih nije moguće slati u inozemstvo.

Svjetska banka navodi da je lani tržište međunarodnog transfera novca naraslo 7,8 posto, na 436 milijardi dolara, a  tvrtke koje se bave tim poslom lani su utržile više od 16 milijardi dolara. Banka navodi da su se transferi u Hrvatsku u posljednjih deset godina više nego udvostručili. No, koliko vrijedi to tržište kod nas, nije poznato. Desetak startupa natječe se za svoj udio u tom kolaču. Nakon WorldRemita po veličini slijede TransferWise i peerTransfer. Tu uslugu nudi i PayPal, koji je nedavno najavio veće širenje u Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close