Viator izdao deset milijuna eura vrijedne korporativne obveznice

Autor: Ana Blašković , 26. rujan 2024. u 22:00
Trpimir Botica, član Uprave Viatora i članica Uprave PBZ-a Vedrana Jelušić Kašić/PD

Privredna banka Zagreb jedini agent i ulagatelj u izdanje duga.

Viator, tvrtka za iznajmljivanje automobila, izdala je deset milijuna eura vrijedne obveznice u sklopu Minibond inicijative Privredne banke Zagreb (PBZ) i njezine matične talijanske grupacije Intesa Sanpaolo. Druga najveća banka u izdanju je djelovala kao jedini agent i ulagatelj u te korporativne obveznice, a riječ je o drugom izdanju mini obveznica u sklopu te inicijative.

Viatorove mini obveznice dospijevaju na naplatu 2031. godine, a kao alternativna opcija financiranju u odnosu na konvencionalne bankovne kredite Viatoru će poslužiti za daljnji rast. Ugovor o poslovnoj suradnji vezano za izdanje mini obveznica potpisali su Trpimir Botica, član Uprave Viatora i Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a.

Doprinos tržištu
“Drago nam je što smo među prvim hrvatskim malim i srednjim poduzećima koja su izdala mini obveznicu kao inovativan instrument financiranja. Nadamo se da će naša mini obveznica doprinijeti razvoju hrvatskog tržišta kapitala i potaknuti druga poduzeća da razmotre prikupljanje sredstava na tržištu kapitala”, rekao je Botica u priopćenju.

Iz PBZ-a pak ističu značaj pokrenute Minibond inicijative jer sve više malih i srednjih poduzeća razmatra prikupljanje sredstava putem tržišta kapitala. Primarni cilj inicijative je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za buduće inicijalne javne ponude, te biti pokretač razvoja domaćeg tržišta, ističu.

Priprema za tržište kapitala

Primarni cilj Minibond inicijative je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za buduće IPO-e.

“Drago nam je što je hrvatsko poduzeće Viator, jedno od najvećih domaćih poduzeća za iznajmljivanje automobila, prepoznalo mini obveznice kao alternativnu opciju financiranja za daljnji rast i razvoj svog poslovanja i uspješno prikupilo deset milijuna eura”, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME.

Veća konkurentnost
Rukovoditelj Odjela za korporativno bankarstvo i SME u Intesi Sanpaolo Giuseppe Ferraro rekao smatra da “Viatorovo uspješno izdanje mini obveznica predstavlja ključni trenutak u razvoju hrvatskog tržišta kapitala”.

“Oduševljeni smo što svjedočimo sve većem broju malih i srednjih poduzeća koja prihvaćaju ovaj inovativni financijski instrument kako bi osigurali financiranje, što zauzvrat potiče njihov rast i povećava njihovu konkurentnost. To naglašava našu predanost poticanju lokalnog poduzetničkog ekosustava i pokazuje stvarni učinak takvih inicijativa na širi razvoj lokalnih gospodarstava”, rekao je Ferraro.

Viator je osnovan 2006. u Splitu i trenutno ima 11 podružnica diljem Hrvatske, uključujući gradove poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke, Krka, Pule i Zagreba. Uz kratkoročni najam vozila, kroz brend Viator Drive nude i usluge dugoročnog najma vozila. U 2023. godini prihodi kompanije dosegnuli 18,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close