Velike tvrtke na mnogim mjestima zaostaju 70% za planom

Autor: Siniša Malus , 09. rujan 2024. u 13:16
Uz krizu u Volkswagenu, Mercedesov odjel za automobile smanjio je svoju prognozu godišnje profitne marže/Reuters

Slovenski dobavljači na udaru su krize automobilske industrije u Europi.

Slovenski dobavljači auto industrije posljednjih mjeseci itekako osjećaju probleme u europskoj automobilskoj industriji, posebno njemačkoj. Narudžbe se smanjuju, a rokovi plaćanja sve su “rastezljiviji”.

Najava otpuštanja njemačkog diva Volkswagena pokazuje da počinje proces restrukturiranja europske autoindustrije koji se najavljivao već najmanje tri godine, a koji su dijelom odgađali automobilisti.

Njemačka automobilska industrija nekada je bila poznata diljem svijeta po svojim visokokvalitetnim, inovativnim automobilima s motorom s unutarnjim izgaranjem. Posjedovati njemački automobil bio je luksuz i statusni simbol. A proizvođači automobila su napredovali, jačajući i njemačku ekonomiju u cjelini. Ali slika je sada itekako sumornija.

Najnoviji primjer je prošlotjedna kriza u Volkswagenu – nakon što su iz menadžmenta VW-a rekli da više ne mogu isključiti mogućnost zatvaranja tvornica u svojoj matičnoj Njemačkoj te da će možda morati raskinuti svoj ugovor o zaštiti zaposlenja koji je u zemlji na snazi od 1994. Volkswagen nije jedini u problemima.

Jaklić: Paradoksalno, najviše su pogođene one slovenske tvrtke koje su se kladile na zelenu tranziciju, odnosno na električne automobile.

Utjecaj na kadroviranje
U najnovijim poslovnim izvješćima, Mercedesov odjel za automobile smanjio je svoju prognozu godišnje profitne marže, dok je BMW-ov automobilski segment upozorio da je njegova profitna marža u drugom tromjesečju niža od očekivane. Porsche je srezao svoje izglede za 2024., iako to pripisuje nedostatku posebnih aluminijskih legura.

Analitičari i insajderi sve su pesimističniji u prognozama. Prema podacima njemačkog instituta Ifo, raspoloženje u automobilskoj industriji u kolovozu se dodatno pogoršalo. Povrh svega, kolovoška prodaja automobila u Njemačkoj također je pala za više od četvrtine. I dok je pad na godišnjoj razini posljedica prošlogodišnjih jednokratnih učinaka, pad narudžbi sugerira da je odgoda restrukturiranja završila.

“Poduzeća u njemačkoj automobilskoj industriji pate od nedostatka novih narudžbi, posebno iz inozemstva. To se sada odražava i na kadrovsko planiranje”, napisali su.

Analitičari strahuju da se stanje neće popraviti još nekoliko mjeseci. Zbog brojnih međunarodnih dobavljača, problemi njemačke automobilske industrije brzo postaju poznati i u širem međunarodnom gospodarstvu. Europsku automobilsku industriju potrebno je što prije restrukturirati zbog nekonkurentnosti u odnosu na kineske proizvođače vozila.

Što trenutačna situacija znači za Revoz iz Novog Mesta, koji bi 2026. godine trebao krenuti s proizvodnjom električnih blizanaca?

U europskoj automobilskoj industriji zaposleno je 3,4 milijuna ljudi, što ukupno doprinosi nešto manje od osam posto europskom BDP-u. U Sloveniji je taj udio još veći. Otprilike 40.000 zaposlenih u oko 400 poduzeća stvara desetinu slovenskog BDP-a. Pad narudžbi pogodio je praktički sve, a posebno one koji proizvode električna vozila, upozorili su sugovornici RTV Slovenije.

20

tisuća eura trebao bi koštati novi Twingo proizveden u Sloveniji

Novi Twingo u Revozu
“Paradoksalno, najviše su pogođene one slovenske tvrtke koje su se kladile na zelenu tranziciju, odnosno na električne automobile. Imam podatke za dosta ozbiljne velike tvrtke da na mnogim mjestima zaostaju u godišnjem planu negdje čak i do 70 posto”, navodi ekonomist Marko Jaklić.

U Štore Steelu, gdje imaju najveći 30-postotni pad narudžbi kamiona, zahtjevnu situaciju pokušavaju kontrolirati unutarnjim rezervama, otpuštanja za sada neće biti, odlučan je prvi čovjek Jani Jurkošek.

“Ne razmišljamo o otpuštanju jer je jako teško dobiti odgovarajuće i kvalitetne kadrove, kojih zapravo nema na tržištu, a mi ih sami školujemo.” Prvi ekonomist Slovenske gospodarske komore (GZS) Bojan Ivanc upozorava da nužno restrukturiranje ne znači i kraj automobilske industrije u našoj zemlji.

“Dio te industrije također će se iz Slovenije vrlo vjerojatno preseliti južnije, ili u BiH ili u Srbiju, gdje je cijena rada nešto niža. Nekako su cjenovno konkurentniji. U Sloveniji će vjerojatno samo ono što će biti vezano malo više za dizajn moći će ostati, na servisu, možda na brzini”, kaže Ivanc.

A što sadašnja situacija znači za Revoz koji bi 2026. trebao krenuti s proizvodnjom električnog Twinga? Analitičari su relativno optimistični. Kažu da je riječ o segmentu vozila koji kupuju cjenovno osjetljivi kupci. Dakle, marže neće biti visoke, ali će istovremeno troškovi rada biti manji zbog automatizacije i robotizacije proizvodnje.

Proizvodnja novog Twinga u Revozu trebala bi započeti 2026., a u početku će se svake godine proizvoditi 150.000 vozila. Visina investicije nije objavljena. Novi model električnog Twinga trebao bi odgovarati potrebama europskog tržišta automobila. Mali urbani gradski automobil navodno će biti dostupan kupcima za 20.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close