Velike banke u SAD-u mogle bi biti oprezne oko isplata dividendi

Autor: Domagoj Puljizović , 24. lipanj 2024. u 22:00
Wall Street divovi poput Goldman Sachsa obično privlače najviše pažnje, no ove godine u testu bi trebao sudjelovati veći broj regionalnih banaka koje su lani bile snažno pogođene krizom/Reuters

Analitičari očekuju suzdržanost oko nagrada dioničarima u nesigurnom okruženju.

Očekuje se da će velike američke banke pokazati dovoljno kapitala za preživljavanje eventualnih previranja tijekom ovotjednih provjera Federalnih rezervi, no bit će oprezne s isplatama dividendi ulagačima zbog ekonomskih i regulatornih nesigurnosti, smatraju analitičari.

U srijedu će Fed objaviti rezultate godišnjih “testova otpornosti na stres” koji procjenjuju koliko novca banke trebaju da izdrže ozbiljan ekonomski pad i koliko mogu vratiti ulagačima putem dividendi i otkupa dionica, izvještava Reuters.

Vijest dolazi godinu dana nakon propasti triju velikih banaka i dok povišene kamatne stope Feda nastavljaju pritiskati marže regionalnih banaka kao i njihove portfelje komercijalnih nekretnina.

Zadovoljavajuća razina kapitala

Analitičari očekuju da će sve 32 banke pokazati kapital iznad regulatornih minimuma.

Prigušeni optimizam
Slabljenje potražnje također je prigušilo optimizam u gospodarstvu. S većim brojem srednje velikih banaka u testiranju ove godine, rezultati bi trebali pružiti svjež uvid u stanje tih zajmodavaca.

Godišnji testovi, uvedeni nakon financijske krize 2007.-2009., sastavni su dio planiranja kapitala banaka. Rezultati će vjerojatno potaknuti kampanju zajmodavaca s Wall Streeta za ublažavanje povećanja kapitalnih zahtjeva koje predlaže Fed, smatrajući da su nepotrebni jer velike banke već imaju dovoljno kapitala.

Banke će pažljivo analizirati rezultate kako bi pronašle dokaze koji podupiru njihove tvrdnje, a zadržat će oprez oko dividendi jer bi veće isplate i otkupi dionica mogli oslabiti njihov argument da dodatni kapitalni zahtjevi ograničavaju njihovu sposobnost kreditiranja.

“Stres test mogao bi se iskoristiti kao alat u sveukupnom ratu za reformu kapitalne regulative,” rekao je Ed Mills, analitičar u Raymond Jamesu. “Moglo bi doći do povećanja vraćanja kapitala dioničarima, ali se očekuje da će biti skromno jer kapitalne norme još nisu finalizirane.”

Ove godine bit će testirana 32 zajmodavca. Wall Street divovi JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo i Morgan Stanley obično privlače najviše pažnje. Analitičari iz Keefe, Bruyette & Woods (KBW) očekuju da će Citi i Goldman, kao i manji zajmodavac M&T Bank, postići dobre rezultate zbog promjena u njihovim bilančnim sastavima.

Iznad minimuma
Zbog zabrinutosti investitora o regionalnim bankama, srednje veliki zajmodavci poput Citizens, KeyCorp i Truist također će biti u centru pažnje, kao i Discover Financial Services, čiji su problemi s usklađivanjem učinili da postane meta preuzimanja.

“KeyBank je dobro kapitalizirana s jakom kvalitetom kredita i profilima depozita,” rekao je glasnogovornik banke, dodajući da Key također ima umjereni rizik s širokim rasponom izvora financiranja. Glasnogovornici Wells Fargo, Citi, Morgan Stanley, Truist i M&T Bank odbili su komentirati, dok Goldman Sachs, JPMorgan, Citizens i Discover nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Industrija je dobro poslovala posljednjih godina, iako neki kritičari kažu da su testovi prelagani. Fed je bio kritiziran nakon bankrota banaka 2023. jer nisu provjeravali sposobnost zajmodavaca da izdrže više kamatne stope.

Analitičari očekuju da će sve 32 banke pokazati kapital iznad regulatornih minimuma. Prošle godine, središnja banka je ustanovila da bi 23 testirane banke pretrpjele ukupno 541 milijardu dolara gubitaka u ozbiljnom ekonomskom padu, ali to bi ih ipak ostavilo s dvostruko više kapitala nego što je zahtijevano prema pravilima Feda. Ovogodišnji test je sličan po svojoj ozbiljnosti, ali uključuje oko 10 banaka koje se rjeđe testiraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close