Valamar Riviera podignula 130 milijuna eura kredita za investicije

Autor: Ana Blašković , 31. svibanj 2024. u 07:00
Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere koja vlasnicima najavljuje četiri posto dividendnog prinosa/D. Puklavec/PIXSELL

Zajam supotpisuju Erste i PBZ, a sredstva će se koristiti za investiciju u zoni Pical u Poreču.

Turistička kompanija Valamar Riviera u sklopu investicijskog zamaha zadužila se za 130 milijuna eura. Riječ je o klupskom kreditu kod Erste&Steiermärkische i Privredne banke Zagreb, pri čemu svaka banka kompaniju prati sa 65 milijuna eura.

Kamatna stopa uz koju je kredit odobren nije objavljena, no poznato je da je rok korištenja kraj lipnja 2026., a konačni datum dospijeća kraj rujna 2036. godine.

Iz porečke kompanije na čelu sa Željkom Kukurinom objavili su u priopćenju na Zagrebačkoj burzi da je klupski kredit ugovoren za “potrebe financiranja izgradnje novog resorta za cjelogodišnji turizam najviše kvalitete, što predstavlja najznačajniju i najveću pojedinačnu investiciju u hrvatski turizam u zoni Pical u Poreču”.

Isplaćena dividenda

Dioničarima je krajem travnja isplaćeno 0,22 eura dividende po dionici iz zadržane dobiti.

Stupovi strategije
Uz Rab, upravo je izgradnja premium ljetovališta Pical jedan od stupova strategije razvoja poslovanja Valamara do 2026. Ona podrazumijeva ulaganja u vrijednosti od 450 milijuna eura u nastavak podizanja kvalitete hotela i kampova, internacionalizaciju te ulaganje u projekte društveno odgovornog i održivog turizma.

U financijskom dijelu strateški cilj je postizanje dvoznamenkastoga godišnjeg rasta poslovanja i vrijednosti. Operativna dobit (EBITDA) 2026. trebala bi iznositi 150 milijuna eura, odnosno predviđa se prosječni godišnji rast zarade od oko 11 posto u odnosu na 2022.

Za dioničare se cilja dividendni prinos oko četiri posto, uz ogradu da će isplata zavisiti o realizaciji godišnjih poslovnih planova i kretanja vrijednosti dionice. Planira se rast prihoda na 500 milijuna eura, od čega će se 50 posto ostvarivati izvan glavne turističke sezone, a dvije trećine prihoda dolaziti od direktne prodaje.

Valamar je pod prošlu godinu povukao crtu s 14-postotnim rastom prihoda na 372 milijuna eura i 33,7 milijuna eura neto dobiti kao rezultat značajnih ulaganja u podizanje kvalitete u prethodnom razdoblju.

Isplata dividende
Operativna dobit Valamara porasla je šest posto, na 109 milijuna eura pri čemu trošak zakupa i usklađenja za prethodna razdoblja za turističko zemljište umanjuju operativnu dobit za 4,7 milijuna eura.Turistička kompanija lani je realizirala 58 milijuna eura vrijedne investicije.

“Premium hoteli te kamping segment zabilježili su odlične rezultate, posebno u sjevernim destinacijama, dok destinacija Dubrovnik sigurnim korakom ide prema potpunom oporavku, s novim fokusom na obiteljski turizam”, navodi se u godišnjem izvješću.

Lanjski profit preusmjeren je u zadržanu dobit, no dioničarima je krajem travnja isplaćeno 0,22 eura dividende po dionici, za što je kompanija posegnula u zalihe iz 2016., 2019. i 2021. godine u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close