Vabu odmjeravaju ulagači iz SAD-a, Njemačke i Austrije

Autor: Ana Blašković , 10. rujan 2013. u 12:48
Predsjednik Uprave Vabe Stanko Kežman/PIXSELL/PD

Češki J&T zainteresiran je za Vabu, traži sastanak u HNB-u kako bi objasnili “nesporazum” oko Centar banke.

Bude li zbog propasti Centar banke gubitkom licencije kažnjen Alternative PE, društvo koje upravlja istoimenim fondom, bez većinskoga vlasnika privremeno bi mogla ostati Vaba banka.

Fond je početkom godine preuzeo 66 posto udjela u banci s namjerom da je pripoji Centar banci, no plan je pao u vodu i varaždinska banka preko noći mora mijenjati strategiju. Za ulazak u vlasništvo interes su pokazali američki, njemački i austrijski kapital, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik.Interes je zasad deklaratoran jer su u Varaždinu bili koncentrirani na pripajanje. Razgovori se intenziviraju, no priča je još daleko od dubinskog snimanja ili pisma namjere, doznajemo. Unatoč debaklu oko Centar banke, češki investitor J&T i dalje je zainteresiran za Vabu i navodno želi HNB-u "objasniti nesporazum" oko traženja "čistih računa" i (ne)dijeljenja rizika, zbog čega je u konačnici povukao ponudu za dokapitalizaciju.

Neovisno o kome bila riječ, novog ulagača najprije će pročešljati reglator. "Promjena dioničara banke (izravnog i neizravnog) podrazumijeva traženje suglasnosti HNB-a. Ako dioničar ostane isti, ali njegov osnivač ili dioničar postane neka druga osoba, za takvo neizravno stjecanje potrebna je prethodna suglasnost. No, ukidanje licencije društvu za upravljanje i povjeravanje fonda nekom drugom samo po sebi ne mora značiti da dolazi do promjene neizravnog dioničara banke", poručili su s Trga burze. Hoće li fondom upravljati neko drugo društvo, odlučit će ulagači, država putem HBOR-a i slovački RMS Mezannine, koji se mjesecima gledaju preko nišana. Slična situacija dogodila se s Quaestus nekretninama, kojima je Hanfa oduzela dozvolu, pa je upravljanje preuzeo Fima Global Invest. No, zbog specifičnosti bankarskog biznisa u odnosu na obične tvrtke, uz žestoku regulativu, kao i tome da se spoj fonda rizičnog kapitala i banke nije pokazao najsretnijim rješenjem, ovo je nova situacija za regulatora i banku.

U Vabi, u kojoj su većinski vlasnici ranije bili Validus i Pluris (danas u stečaju) iz bivše Fima grupe, a koju se povezivalo s Miroslavom Kutlom, imaju iskustva s (pokušajima) uplitanja vlasnika u rad. "Pitanje vlasništva poprilično je sporedno s obzirom na to da bankom upravlja stručni menadžment, sukladno zakonu na vlastitu odgovornost, a utjecaj vlasnika na poslovanje vrlo je ograničen. Činjenica da Vaba i Centar banka imaju istog vlasnika ne utječe na samo poslovanje, niti Vaba može imati ikakvih štetnih utjecaja", kaže predsjednik Uprave Stanko Kežman.Na kraju lipnja depoziti su porasli 10,5 posto u odnosu na kraj 2012., dosegnuvši 939,1 mil. kn, a opći troškovi smanjeni za 8,3 posto, pa je Vaba na operativnoj nuli. Uz rezervacije rezultat je 24,2 mil. kn gubitka, uz adekvatnost kapitala na stabilnih 14,2 posto. Sliku će  uskoro promijeniti stroža politika rezerviranja, kad će se od mnogih vlasnika banka tražiti dodatne injekcije kapitala, što znači da Vaba nema puno vremena da dobije stabilnog vlasnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close