Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Uspjeh nam je postao standard

Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Marko Badurina
29. studeni 2023. u 22:00
Marko Badurina, HPB/T. Miletić/PIXSELL

Utjecaj tehnološkog napretka, regulatorne promjene i geopolitička kretanja nastavljaju oblikovati našu industriju. Globalne izazove, ratove, vremenske neprilike ili nove revolucionarne tehnologije ne možemo promatrati kao jednokratne, izolirane događaje ili ‘crne labudove’ jer se zapravo radi o ponavljajućim scenarijima koji od nas zahtijevaju agilnost i strateško razmišljanje kako bi se minimizirao rizik i osigurali održivi rast i otpornost.

Putanja bankarstva nepovratno je isprepletena s digitalizacijom, a 2023. označila je ključnu točku u kojoj je digitalna transformacija prestala biti opcija i postala temelj konkurentske prednosti. HPB u tom smislu već dulje vrijeme u korporativnoj kulturi propagira korištenje suvremenih tehnologija, a budućnost nam sprema uključenje prediktivnih analiza vođenih umjetnom inteligencijom u poslovne procese banke, paralelno s osiguravanjem personaliziranih usluga, pouzdane digitalne platforme i snažne mjere kibernetičke sigurnosti za klijente.

Istovremeno se računa s evolucijom regulatornog okvira uz još strože norme i pravila, posebno u zaštiti podataka i korporativnoj sigurnosti, koje već danas zahtijevaju proaktivan pristup u osiguravanju usklađenosti uz istovremeno poticanje inovacija.

Daljnje jačanje konkurencije

Obuzdavanje inflacije i relaksacija monetarnih uvjeta dovest će do daljnjeg jačanja konkurencije unutar već vrlo kompetitivnog bankarskog sektora.

Unatoč dugotrajnim neizvjesnostima koje proizlaze iz geopolitičkih napetosti i posljedica inflacije, u Hrvatskoj se očekuje nastavak gospodarskog oporavka i u 2024. HPB se s ponudom novog proizvoda ‘Super Štednja’ odlično pozicionirala za snažan ulazak u novu poslovnu godinu.

U posljednjem kvartalu 2023. ‘Super Štednja’ je donijela gotovo pola milijarde eura novog novčanog toka u banku, od ukupno nešto više od 800 milijuna eura koliko je dosad ugovoreno ovog štednog proizvoda, što se očituje u rastu bilance za gotovo 10 posto u tom kratkom periodu. Strategija banke usmjerena je prema iskorištavanju tog pozitivnog trenda kako bismo ostvarili cilj ulaska u top pet najvećih banaka u Hrvatskoj. Potreba za održivim financijskim praksama i dalje će dobivati na značaju.

Okoliš, društveni faktori i upravljanje (ESG) za nas nije samo regulatorni i moralni imperativ, već i strateška odrednica. Naša predanost usklađivanju poslovanja s održivim praksama ostaje neupitna, stremeći prema održivijem i uključivom gospodarstvu, što se reflektira i u nagradi HRIO – indeks održivosti u upravljanju okolišem, koju je banka dobila u 2023. Ta nagrada je dokaz da trud koji ulažemo u primjenu najboljih praksi u razvoj održivog i društveno odgovornog poslovanja nosi pozitivne rezultate po kojima smo prepoznati u zajednici.

Obuzdavanje inflacije i relaksacija monetarnih uvjeta dovest će do daljnjeg jačanja konkurencije unutar već vrlo kompetitivnog bankarskog sektora u Hrvatskoj. Fintech kompanije i netradicionalni igrači koji zadiru u financijske usluge zahtijevaju promjenu paradigme u našem pristupu, zbog čega ćemo se kao industrija vratiti na ‘baseline’ iz vremena prije pojave inflacije i rasta referentnih kamatnjaka. Financijska potentnost, inovativna ponuda i kombinacije proizvoda, kao i kontinuirana dugoročna predanost klijentima su karakteristike koje fintech ipak ne može postići na istoj razini te će one biti ključne aktivnosti u zadržavanju naše konkurentske prednosti.

Zaključno, 2024. će biti godina prepuna prilika i izazova koje HPB spremno dočekuje. Kao predsjednik Uprave brzo rastuće banke odlučan sam nastaviti s uzlaznim trendom uspješnosti u kojem se nalazimo i koji nam je postao standard, ostajući vjerni našim strateškim odrednicama te viziji, misiji i vrijednostima banke.

New Report

Close