Unatoč prejeftinom novcu na tržištu, unca zlata ne ide iznad 1500 dolara

Autor: Tin Bašić , 08. svibanj 2013. u 22:01
Kina je u ožujku uvezla rekordnu količinu zlata/FOTOLIA

Ublažavanje monetarne politike nastavit će podupirati ulaganje u dionice, a ne u defanzivnu imovinu kao što je zlato.

Unatoč tomu što je prošloga mjeseca cijena unce zlata pala na 1381,35 dolara, što je bio jasan signal za snažniju kupnju, ipak nije došlo do značajnijeg okretanja investitora zlatu.

U posljednje vrijeme cijena najtraženijeg plemenitog metala na svijetu kreće se oko 1450 dolara za uncu, no to je posljedica toga što zabrinuti investitori smanjuju pozicije u zlatu, dok istodobno fizički kupci traže niže cijene. Snažan prošlomjesečni pad uzrokovao je snažniju kupnju koja je dovela do manjka zlatnih posluga i novčića na tržištima u Hong Kongu, Singapuru i Tokiju. Ta veća potražnja je pomogla u oporavku cijene. 

Niske kamate koriste zlatu
U srijedu je unca zlata na tržištu stajala 1467,08 dolara. To je 7,87 posto više nego sredinom travnja kada je iznosila 1360 dolara, što je bila najniža cijena u posljednje dvije godine. No prije točno mjesec dana, unca je stajala više od 1580 dolara. Igrači na tržištu ostali su ravnodušni prema plemenitom metalu zbog sve većih zabrinutosti da bi središnje banke mogle prodavati svoje rezerve zlata kao i prijetnje da bi zbog rasta američkog gospodarstva moglo stati tiskanje novca. To se vidi i u cijeni zlata prošloga tjedna. Nakon što je dosegnula najvišu cijenu u tri tjedna, Europska središnja banka objavila je da će sniziti referentnu kamatnu stopu na 0,5 posto, dok je Fed odlučio i dalje provoditi program kvantitativnog popuštanja. Niske kamatne stope na tržištu inače idu u korist zlatu s obzirom na to da ohrabruju investitore da svoj novac usmjere u nekamatnu imovinu kao što su plemeniti metali. Međutim, u ovome trenutku ostala imovina, kao što su prvenstveno dionice, atraktivnije su, kažu analitičari. 

 

N. Brooks

Unatoč rizicima gospodarskog oporavka, investitori odbacuju zlato

Povjerenje nije lako vratiti
"Vijesti o ublažavanju monetarne politike nastavit će podupirati likvidnost, čime se favorizira više ciklička imovina kao što su vrijednosni papiri u odnosu na defanzivnu imovinu kao što je zlato", objasnio je za Reuters analitičar Credit Suissea Karim Cherif. Neuspjeh zlata da u ponovno dođe na razinu od 1500 dolara po unci jasno ukazuje na to da se povjerenje investitora neće tako lako vratiti. Ulaganja u ETF-ove (exchange-traded funds) koji su vezani za zlato u ovoj su godini pali za više od 12 posto nakon što su svaku godinu u posljednjih 12 bilježili rast. "Unatoč očitim rizicima oko globalnog gospodarskog oporavka, investitori odbacuju zlato vjerujući da ekstremno prilagodljiva politika središnjih banaka može zaobići još jednu krizu, a u isto vrijeme izbjeći stvaranje inflatornih pritisaka", kazao je Nicholas Brooks glavni strateg ETF Securitiesa. Dodaje da bi signali iz Feda, koji bi mogao zauzdati tiskanje novca ako se poboljša situacija na tržištu rada, mogli stvoriti optimizam prema zlatu. "Međutim, kupovanje fizičkog zlata i dalje je snažno, pogotovo zlatnog novca, poluga i nakita koje se u Aziji, SAD-u, Europi i na Srednjem istoku bliži rekordnim razinama", zaključuje Brooks.

Kina i Indija kupuju
Iako veliki investitori nevoljko ulažu u zlato, budući da mogu bolju zaradu ostvariti na dioničkim tržištima, cijenu plemenitog metala za sada održavaju mali ulagači u fizičko zlato, Kina i Indija. Potonja je važna jer je sezona vjenčanja tijekom koje se drastično poveća potražnja za tim metalom. A Kina, koja je nedavno objavila trgovinske podatke koji ukazuju na oporavak druge po veličini ekonomije na svijetu, u ožujku je uvezla rekordnu količinu zlata. Posljedica je to nade da će cijena unce ostvariti rast u budućnosti, što će u konačnici značiti i veću zaradu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close