Uljanik dogovorio posao dovršetka ‘stočara’ koji godinama leži na navozu

Autor: Marija Brnić , 04. kolovoz 2024. u 09:21
Samir Hadžić, direktor pulskog Uljanika koji je lani je proveo 158 dana u blokadi, s godinu je uz 10,7 milijuna eura prihoda zaključio s gubitkom od 5,4 milijuna eura/S. Niketić/PIXSELL

Hoće li za realizaciju biti potrebna i državna jamstva u Uljaniku 1856 zasad ne otkrivaju.

Još krajem prošle godine iz Uljanik Brodogradnje 1856 tvrdili su da imaju ponudu za dovršetak novogradnje 526, broda za prijevoz stoke na kojemu su radovi započeli još prije otvaranja stečaja pulskog brodogradilišta, a unatoč skepsi koja je vladala oko tog broda kojeg se smatralo ‘otpisanim’, čini se da je s jednim od zainteresiranih kupaca konačno postignut dogovor.

Potvrdio nam je to direktor Uljanika 1865 Samir Hadžić, kazavši kako je s jednim od zainteresiranih potpisano pismo razumijevanja, te očekuje da ovih dana potpišu i konačan ugovor. O detaljima posla do tada, kaže, ne može govoriti, pa tako ni o vrijednosti ugovora koji će se zaključiti s kupcem.

Za kupca iz Kuvajta
Iako se već sigurnim smatralo da će taj brod, koji je u ranoj fazi gradnje, vjerojatno biti prodan kao sirovina i završiti u rezalištu, za što je bio zainteresiran jedan od ponuđača, Hadžić kaže kako će brod biti dovršen i porinut te djelomice opremljen u Puli.

Kupac je iz Turske, od kuda su bila sva tri zainteresirana kupca s kojima se pregovaralo posljednjih više od godinu dana. Kupac će, među ostalim, osigurati i glavni motor, koji je jedan od razloga zbog kojega se slučaj ove novogradnje potezao u medijima proteklih godinu dana.

Originalno 70 milijuna eura

Izvorno je brod naručio kupac iz Kuvajta, a ugovorena vrijednost bila je oko 70 milijuna eura.

Motor izrađen za taj brod je nakon propasti Uljanika, naime, završio u stečajnoj masi Uljanik Strojogradnja Diesela, a Hadžić je, tvrdeći kako ima ponude za 526-icu, tražio da se pričeka s prodajom motora dok se ne zaključi ugovor o kupnji “stočara”.

Motor je procjenjivan na 2,7 milijuna eura, a s ponavljanjem prodaja njegova cijena je smanjivana. Na kraju ga je, prije mjesec dana, za 93 tisuće eura kupila tvrtka Fortin iz Tešnja u BiH.

Hoće li za realizaciju biti potrebna i državna jamstva, te koliko će vremena biti potrebno za dovršetak gradnje i hoće li brod biti izgrađen u cijelosti u Puli do kraja ili će se zadnja faza opremanja obaviti u nekom drugom brodogradilištu, u Uljaniku 1856 zasad ne otkrivaju.

Izvorno je taj brod naručio kupac iz Kuvajta, a ugovorena vrijednost bila je oko 70 milijuna eura, dok je u stečajnom postupku procijenjen na oko 17 milijuna eura. Riječ je o plovilu dužine 180 metara, na kojemu bi se prevozilo 80 tisuća ovaca ili 10 tisuća goveda.

’Infuzija’ Vlade
Hadžić kaže kako je za pregovaračku poziciju presudna bila i “infuzija” koju je brodogradilište početkom godine dobilo od Vlade, koja je u ožujku donijela odluku o preuzimanju većinskog udjela u brodogradilištu, te odobrila da mu CERP pozajmi 10 milijuna eura kako bi prevladalo krizu.

Tvrtka je bila u blokadi i formalno ispunjavala uvjete za otvaranje stečaja. Osim “stočara” u brodogradilištu se dovršavaju još dvije gradnje, ribarski brod za norveškog naručitelja (535) i plutajuću platformu (537) za Israel Shipyard koje trebaju biti finiširane polovicom rujna, odnosno krajem prosinca.

Uljanikovu tanku knjigu narudžbi Vlada je nedavno odlučila popuniti predajom još jednog broda iz Uljanikove stečajne mase, gradnje 531, odnosno ro-ro broda koji je još u ranoj, početnoj fazi gradnje, s tek oko 10 posto dovršenosti.

Prošlu godinu, u kojoj je bio čak 158 dana u blokadi, Uljanik 1856 završio je s prihodima od 10,7 milijuna eura i gubitkom od 5,4 milijuna eura. Gubitak je manji nego u 2022., što je rezultat slabije aktivnosti i posljedično manjih rashoda, a akumulirani preneseni gubici iz prethodnih godina, uključujući i lanjski, iznose 14 milijuna eura.

Krajem prosinca obveze za kredite, prema HBOR-u, iznosile su 14,5 milijuna eura, a povrat tih slijedi do kraja godine, odnosno po isporukama gradnji 535 i 537. I 10 milijuna eura koje je posudio od CERP-a Uljaniku na naplatu dolaze krajem godine, kada bi trebao započeti i proces prodaje pulske tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close