Ukrajina traži otpis 20 milijardi duga po obveznicama

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2024. u 22:00
Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski traži nešto više od pet milijardi dolara otpisa samo u sljedećoj godini/Reuters

Zahtjev za otpisom dijela duga Ukrajina je već zatražila prije nekoliko mjeseci, no razgovori nisu rezultirali dogovorom.

Uoči isteka moratorija na isplatu obveznica Ukrajina je pozvala međunarodne investitore da pristanu na izdašan otpis od 20 milijardi dolara kako bi pomogli u financiranju rata.

Zahtjev za otpisom dijela duga Ukrajina je već zatražila prije nekoliko mjeseci, no razgovori nisu rezultirali dogovorom. Imatelji obveznica odbili su prijedlog da se smanji vrijednost deviznih obveznica do 60 posto u pregovorima ranije ovog mjeseca, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo financija.

Vlada Volodimira Zelenskog suočava se s kratkim rokom za osiguranje restrukturiranja duga, što je nužno da nastavi primati pomoć od MMF-a i obnovi privatne tokove kapitala za financiranje obnove ratom stradalih područja, piše FT.

Investitori u obveznice odobrili su Ukrajini dvogodišnji moratorij na isplate u mjesecima nakon ruske invazije početkom 2022., ali on bi trebao isteći u kolovozu. Razgovori o restrukturiranju odražavaju duboku neizvjesnost ulagača o tijeku rata i koliko će dugova gospodarstvo moći podnijeti.

Odbor ulagača koji predstavlja oko 20 posto obveznica predložio je smanjenje više od 22 posto, ali je MMF rekao da to ne bi uspjelo postići ključne ciljane pokazatelje duga, priopćilo je ministarstvo financija.

“Jake vojske moraju biti potpomognute jakim ekonomijama za pobjedu u ratu”, rekao je tamošnji ministar financija Sergej Marchenko. Ukrajina traži nešto više od pet milijardi dolara otpisa samo u sljedećoj godini, kada očekuje proračunski deficit od oko 43 milijarde dolara za financiranje rata. To će djelomično biti osigurano s 5,4 milijarde dolara daljnjih zajmova MMF-a i više od 28 milijardi dolara ostalih potpora.

Komentirajte prvi

New Report

Close