Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

U razdoblju povećane neizvjesnosti fondovi rizičnog kapitala igraju razvojnu ulogu

Igor Čičak, izvršni partner i predsjednik Uprave Provectus Capital Partnersa.

Igor Čičak
29. studeni 2023. u 22:00
Igor Čičak, izvršni partner i predsjednik Uprave Provectus Capital Partners/PD

Ključna odrednica poslovne 2024. bit će povećana neizvjesnost. Neizvjesnost prije svega kao posljedica gospodarskog usporavanja naših glavnih trgovinskih partnera, ali i dalje vrlo nestabilne geopolitičke situacije čija eventualna eskalacija može negativno utjecati na Europsku uniju.

Dodatno, neizvjesno je koliko će Europska centralna banka vješto balansirati između suzbijanja inflacije i održavanja ekonomske aktivnosti. Na to sve ne možemo utjecati, ali vrlo će važno biti stalno pratiti razvoj situacije i na vrijeme prilagođavati poslovne planove.

Iz naše lokalne perspektive, dobre su vijesti što je domaće gospodarstvo u boljoj poziciji nego što je bilo pred izbijanje prethodne, velike financijske krize. Imamo zdraviju strukturu gospodarstva, zaduženost i građana i tvrtki je mnogo niža, Hrvatska ide prema A kreditnom rejtingu, a uz sve trenutno dostupne informacije, sljedeće godine možemo očekivati nastavak rasta gospodarstva. No, Hrvatska nije otok i sve eventualno jače negativne pritiske ćemo sigurno osjetiti.

Ono što je za sve biznise ključno u takvoj situaciji je zadržati kvalitetnu tržišnu poziciju i profitabilnost. Jedino tako može se osigurati nastavak nužnih investicija u digitalne transformacije i općenito razvoj poslovanja, kao i u zadržavanje i stvaranje internih talenata, što je temelj zadržavanja konkurentnosti. Pritom će pritisak s jedne strane očekivanog nastavka rasta troškova i s druge strane očekivanog jačanja tržišne konkurencije biti sve veći, i na to menadžment treba imati odgovor.

‘Private equity’ fondovi mogu pomoći kompanijama u uvjetima povećane neizvjesnosti, posebno ako se radi o sektorima koje obilježava velika konkurencija i fragmentiranost s jedne strane, a s druge strane imaju značajan neiskorišten potencijal rasta i razvoja koji sami bez značajnijih ulaganja ne mogu ostvariti.

U Provectus Capital Partnersu (PCP) smo svojim ulaganjima započeli konsolidaciju tržišta privatnog zdravstva preko Arsano Medical Group, privatne stomatologije preko Adria Dental Group, zatim privatnih veterinarskih klinika i specijalizirane maloprodaje. Sa dosadašnjim ulaganjima u iznosu višem od 100 milijuna eura ojačali smo sve te kompanije i financijski, ali i upravljački, te su one danas mnogo spremnije za zahtjevno razdoblje pred nama. Za sve njih imamo jasnu i ambicioznu viziju kako jačati poziciju i nastaviti razvijati poslovanje.

Iako smo relativno malo tržište, u Hrvatskoj postoje industrije i kompanije koje u kombinaciji s ‘private equity’ ulaganjem mogu ostvariti višu razvojnu stepenicu i postati vodeći tržišni igrači, koje su sposobne postaviti nove standarde na tržištu, koje imaju profesionalan i educiran menadžment, koje su sposobne inovirati i stvarati potpuno novu dodanu vrijednost. Takvih kompanija nam treba jer one čine zdravi temelj gospodarstva svake zemlje. Uloga ‘private equityja’ u RH je razvojna, a stanje ekonomskog ciklusa u kojem se nalazimo je solidno za jačanje našeg gospodarstva.

New Report

Close