Tržište bakra se stabilizira, cijena pala gotovo petinu

Autor: Ana Blašković , 20. kolovoz 2024. u 13:31
Foto: Shutterstock

Izostanak bržeg globalnog rasta koji potiče potražnju, kao i značajniji suficiti u 2025. i 2026. znače da će ovo povećanje vjerojatno biti kratkotrajno.

Ulagači koji bježe s tržišta bakra vjerojatno će ostati po strani duže vrijeme otvarajući vrata za fizičke igrače koji očekuju da će se potražnja s najvećeg tržišta, onog kineskog, i drugdje pogoršati tijekom sljedećih mjeseci i pritisnuti cijene. Pomama kupnje fondova, temeljena na očekivanoj nestašici bakra u odnosu na potražnju, izazvala je porast cijena na Londonskoj burzi metala (LME) ranije ove godine, koji se ubrzao kako su trgovci ušli u borbu za podizanje cijena na rekordima iznad 11.100 dolara po metričkoj toni u svibnju. U isto su vrijeme trgovci robom kupovali na LME-u kako bi ispunili svoje obveze o prodaji bakra na COMEX-u, dijelu CME grupe.

Međutim, bakar je pao za gotovo 20 posto otkako je konstantno slaba proizvodna aktivnost dovela do toga da fizičko tržište ponovno uspostavi kontrolu, s potrošačima koji su obustavili kupnje, a proizvođači i trgovci isporučili višak metala u skladišta. “Ažuriranja potražnje i rafinirane proizvodnje gurnuli su tržište u višak ranije nego što se očekivalo”, rekla je analitičarka Macquarieja Alice Fox, koja očekuje višak bakra od 265.000 metričkih tona ove godine, 305.000 tona u 2025. i 436.000 u 2026. godini. Istaknula je da bi se cijene mogle oporaviti u četvrtom tromjesečju.

“Međutim, izostanak bržeg globalnog rasta koji potiče potražnju, kao i značajniji suficiti u 2025. i 2026. znače da će ovo povećanje vjerojatno biti kratkotrajno”, rekla je Fox, dodajući da bi cijene mogle pasti natrag prema 8000 dolara. Bakar je početkom kolovoza dosegao najniže razine u četiri i pol mjeseca, 8714 dolara po toni zbog strahova od recesije u SAD-u i zabrinutosti da je Fed držao previsoke kamatne stope

Komentirajte prvi

New Report

Close