Triglav s 888 mil. eura premije ojačao položaj na Balkanu

Autor: Tomislav Pili , 07. travanj 2015. u 15:48
Uz Hrvatsku, pad premije Triglav je zabilježio i u Crnoj Gori te Češkoj/Tatjana Tadić/PIXSELL

Uprava je predložila da se dioničarima isplati 67 posto dobiti što će rezultirati s 2,5 eura dividende po dionici.

Slovenska osiguravateljna skupina Triglav, unatoč padu tržišnog udjela u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj, zadržala je lani status jedne od vodećih osiguravateljnih kuća u jugoistočnoj Europi. Prema podacima iz godišnjeg izvješća predstavljenog u petak, Triglav je lani zabilježio ukupno 888,2 milijuna eura premije i neto dobit od 85,7 milijuna eura. Dobit je uvećana za petinu na godišnjoj razini.

 

319,9milijuna

kuna zaračunate premije imao je Triglav u prosincu u Hrvatskoj

U Hrvatskoj pad od 10 posto
Zabilježena premija za jedan je posto manja nego godinu ranije, a rast premije najveći slovenski osiguravatelj bilježio je u Srbiji, Makedoniji te Bosni i Hercegovini. Pad cijelog hrvatskog tržišta osiguranja nije zaobišao ni Triglavovu podružnicu, a pad premije dogodio se i na češkom te crnogorskom tržištu. Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, Triglav osiguranje u prosincu je imalo 319,9 milijuna kuna zaračunate bruto premije, 10 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Za usporedbu, cijelo je hrvatsko tržište lani oslabilo za šest posto na 8,55 milijardi kuna bruto premije. Pad na dijelu regionalnog tržišta i ne treba čuditi s obzirom na nastavak nepovoljnih ekonomskih trendova. Ipak, u Sloveniji je Triglav neprikosnoveni gospodar tržišta s udjelom od 82 posto u zaračunatoj premiji.  Predsjednik Uprave Andrej Slapar naglasio je kako je lani slovensko gospodarstvo pokazalo prve znakove oživljavanja, a skroman ekonomski rast zabilježen je u većini država jugoistočne Europe.

Potencijal regije
"Osiguravateljna tržišta u regiji spadaju u perspektivna područja s potencijalom za rast, pa je stoga ojačavanje našeg položaja na tim tržištima značajno strateško usmjerenje", izjavio je Slapar, a prenosi Delo. Uprava i Nadzorni odbor Triglava predložili su da se 67 posto prošlogodišnje neto dobiti tvrtke podijeli dioničarima kroz dividendu koja će iznositi 2,5 eura bruto po dionici. Prijedlog uprave nešto odstupa od uobičajene dividendne politike po kojoj se dioničarima isplaćuje trećina ostvarene konsolidirane dobiti. Poslovanje osiguravateljske grupe u prošloj godini upravni i nadzorni odbor ocijenili su uspješnim te naveli da će Triglav i nakon isplate dobiti dioničarima poslovati s dovoljnim viškom kapitala potrebnim za održavanje visoke bonitetne ocjene A. 

Komentirajte prvi

New Report

Close