Tečaj eura blizu najviših razina prema dolaru u posljednja tri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2020. u 21:59
Tečaj je u utorak tijekom prijepodneva iznosio 1,1968 dolara, ojačavši 0,4 posto/REUTERS

Tečaj eura prema dolaru tijekom prijepodneva iznosio je 1,1968 dolar.

Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri mjeseca prema dolaru, u kontekstu očekivanja novih monetarnih poticaja u SAD-u koja pritišću dolar.

Tečaj eura prema dolaru tijekom prijepodneva iznosio je 1,1968 dolara, ojačavši 0,4 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije. Drži se tako nedaleko 1,2004 dolara, najviše razine od 1. rujna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, istodobno je iznosio 91,74 boda i bio u minusu 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

91,74

boda iznosila je vrijednost dolarova indeksa čime je blizu najnižih razina u dvije i pol godine

Time je ostao blizu najnižih razina u dvije i pol godine. Optimizam zbog ohrabrujućih vijesti o napretku u pronalaženju cjepiva protiv koronavirusa potiče investitore na kupnju valuta koje percipiraju rizičnijima i imovine izvan SAD-a koja nosi više prinose, pa je u takvim okolnostima američka valuta pod pritiskom.

Zabrinutosti zbog naglog rasta broja zaraženih nisu okrenule investitore dolaru kao sigurnoj luci za kapital i pružile mu veću podršku, budući da rastu očekivanja da će američka središnja banka Fed novim poticajima poduprijeti gospodarstvo da lakše prebrodi tešku zimu prije nego cjepivo bude dostupno.

Radi daljnjih smjernica ulagači čekaju redovnu mjesečnu sjednicu Feda, koja bi se trebala održati 15. i 16 prosinca.

Britanska funta u utorak je u takvim okolnostima prvi put u tri mjeseca premašila razinu od 1,34 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close