Švedski Ericsson zbog otpisa ostvario gubitak u drugom kvartalu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2024. u 22:00
Ericssonov neto prihod pao je sedam posto u drugom kvartalu, na 5,2 milijarde eura/Reuters

U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov neto prihod smanjio se za sedam posto, na 59,9 milijardi švedskih kruna.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u petak da je drugo tromjesečje zaključio s gubitkom zbog otpisa u američkoj podružnici za usluge u oblaku Vonage.

U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov neto prihod smanjio se za sedam posto, na 59,9 milijardi švedskih kruna (5,2 milijarde eura). U ključnom odjelu mreža pao je za 11 posto, otprilike upola blaže nego na početku godine, zahvaljujući 14-postotnom skoku prihoda u Sjevernoj Americi koji su amortizirali slabljenje potražnje ponajprije u Indiji, nakon rekordne 2023., ističu u švedskoj kompaniji.

Rezultate u Sjevernoj Americi poduprlo je nekoliko kupaca, rekao je za Reuters financijski direktor Lars Sandstroem, ali nije naveo njihova imena. Kompanija u priopćenju spominje samo “veće kupce” u odjelu mreža.

Kada se isključe promjene tečajeva i prodaja odnosno kupnja imovine, kompanija je zbog otpisa u Vonageu drugo tromjesečje zaključila s prilagođenim gubitkom prije kamata i poreza od 11,9 milijardi kruna.

U istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s prilagođenom dobiti prije kamata i poreza od 2,8 milijardi kruna. Neto gubitak iznosio je 11 milijardi švedskih kruna, nakon neto dobiti od 2,6 milijardi kruna u prva tri mjeseca.

Uprava je prije tjedan dana najavila otpise od 11,4 milijarde švedskih kruna (milijardu eura) u rezultatima za drugo tromjesečje. Lani su zbog “posustajanja Vonageovih ključnih tržišta” otpisali 32 milijarde kruna i zaključili godinu u neto gubitku od 26,1 milijardu kruna (gotovo 2,3 milijarde eura), uz stagnaciju prihoda. Ericsson je Vonage kupio 2022., za 6,2 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close