Šopingom u Sloveniji Studenac iskoračuje u regiju, vrijednost transakcije tajna

Autor: Domagoj Puljizović , 10. rujan 2024. u 07:20
Predsjednik Uprave Studenca Michal Senczuk ističe da je akvizicija 'prilika za jačanje slovenskog tržišta maloprodaje', na slici sa članom Uprave za operativne poslove Draganom Baškaradom/M. Lukunić/PIXSELL

Tvrtka sa sjedištem u Šentjuru lani je ostvarila gotovo 50 milijuna eura prihoda.

Studenac, rastući maloprodajni lanac u Hrvatskoj, preuzeo je slovenski maloprodajni lanac Kea nakon odobrenja tamošnje agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, što je prvi korak te tvrtke prema širenju na inozemno tržište.

Vrijednost transakcije nije objavljena. Kea sa sjedištem u Šentjuru, ima 32 trgovine u Celju, Mariboru, Prekmurju i Primorju i ostvarila je prihod od gotovo 50 milijuna eura prošle godine.

“Ulazak na slovensko tržište je logični prvi korak Studenca kojim izlazi van granica Hrvatske, unutar kojih uspješno posluje više od 30 godina. Studenac i Kea dijele iste vrijednosti, a poznavanje tržišta i uspjesi koji su obilježili dosadašnji rast obiju tvrtki temelj su za daljnji razvoj, na ponos zaposlenicima i kupcima.

Ovim iskorakom otvaramo nove prilike za jačanje tržišta maloprodaje u Sloveniji i sigurni smo da će nam donijeti izvrsne rezultate. Drago nam je što slovenskom tržištu imamo priliku predstaviti svoju poslovnu filozofiju utemeljenu na pozicioniranju potrošača u središte svega što činimo, kao i nova iskustva, inovacije i posebno osmišljene linije proizvoda koje prate potrebe modernog kupca”, rekao je Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca.

Skok prihoda

Lani je Studenac povećao prihode za 58,8% na 659,1 milijun eura.

Nastavak dobre prakse
Iskustvo u integraciji manjih lanaca u mrežu Studenca jamči da će i uključivanje lanca Kea biti uspješan proces, smatraju u kompaniji na temelju dosadašnjih preuzimanja devet većih i niza manjih lanaca u Hrvatskoj.

Studenac svoju ekspanziju temelji na organskom rastu i preuzimanju manjih lokalnih lanaca. Od 2018. mreža je narasla s 385 trgovina na preko 1300 diljem Hrvatske, što ga čini lancem s najviše trgovina u zemlji.

Tijekom integracije slovenskih trgovina Studenac će pratiti potrebe susjednog tržišta, uz zadržavanje fokusa na kvalitetu usluge i povjerenje kupaca, najavljuju. U zadnjih šest godina, tvrtka je utrostručila broj trgovina kroz devet akvizicija i organski rast, učvrstivši prisutnost od urbanih centara do ruralnih sredina.

Studenac je od 2018. godine u vlasništvu Enterprise Investorsa, jednog od najvećih private equity fondova u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Špekulacije ne prestaju
Ekspanziju Studenca prati i potraga za novim vlasnikom. Špekulacije o tome tko će ga preuzeti ne prestaju, a spominje se izlazak na Varšavsku i Zagrebačku burza. Kako piše Bloomberg Adria, među zainteresiranima za Studenac su i investicijski fondovi CVC Capital Partners i Mid Europa Partners te portugalski trgovački div Jerónimo Martins, poznat po lancu Biedronka u Poljskoj, koji u igru ulazi putem svoje poljske podružnice. Michał Kędzia, partner zadužen za ulaganja u Sloveniju i Hrvatsku nagađanja izbjegava komentirati.

Prema podacima Financijske agencije, Studenac je u 2023. godini ostvario snažan rast. Prihodi su mu porasli 58,8 posto na 659,1 milijun eura, EBITDA mu je skočila 82 posto na 61,7 milijuna eura, a neto dobit preokrenula se iz gubitka od 1,32 milijuna u 2022. godini na dobit od 3,49 milijuna eura. Lani je povećao broj zaposlenih za 40,86 posto na 4306 kao i prosječnu mjesečnu plaću za 15,77 posto na 993 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close