Skoro pola banaka u Crnoj Gori pere novac?

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2015. u 22:00
Previše propusta kod banaka

Za šest banaka od njih 14 regulator podnio prijave tužiteljstvu i središnjoj banci.

Crnogorske vlasti osumnjičile su šest od ukupno 14 tamošnjih banaka za pranje novca. Kako u ponedjeljak piše podgorički list Vijesti, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma Vesko Lekić potvrdio je medijima kako je državnom odvjetništvu i središnjoj banci podnijeto šest inicijativa za banke koje nisu postupale u skladu s odredbama zakona o sprečavanju pranja novca.

Iz te institucije priopćeno je da su u posljednje vrijeme pojačali nadzor nad radom poslovnih banaka i da je u određenom broju slučajeva utvrđeno da banke nisu poduzele potrebne radnje i provjere shodno zakonu. Kako su naveli, to upućuje na nedovoljno kvalitetan rad i na propuštanje izvršenja zakonskih obveza što može nositi ozbiljne posljedice. Iz Ureda za sprečavanje pranja novca su objasnili da ne mogu priopćiti imena banaka koje su kontrolirane i u čijem radu su utvrđene nepravilnosti jer su gotovo svi podaci i predmeti koji se obrađuju označeni sa određenim stupnjem tajnosti u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka.

Ipak, regulator je otkrio Vijestima nekoliko slučajeva koji otkrivaju praksu kršenja zakona. Tako je jedan od prijavljenih slučajeva kada je zajmodavac uplatio zajmoprimcu 200.000 eura u 20 uplata po 10.000 eura za samo dvije minute. Banka nije prijavila ovaj sumnjiv slučaj, iako je to morala učiniti, pišu crnogorski mediji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close