S tržišta kriptovaluta u 24 sata ‘izvjetrilo’ čak 270 milijardi dolara

Autor: Valentina Wiesner/VL , 06. kolovoz 2024. u 07:00
Pad se poklopio s prijedlogom senatorice iz Wyominga da SAD u budućnosti uz standardnu nacionalnu riznicu drži i stratešku zalihu kriptovaluta, ponajprije bitcoina/Reuters

Bitcoin je pao za 13%, u jednom trenu i ispod 50.000 dolara, što je najviše u jednom danu od 2022.

Tržite kriptovaluta “olakšalo” je za 270 milijardi dolara u samo 24 sata: novi podsjetnik da je bitcoin rizična imovina donio je njegov najveći jednodnevni pad – od zatvaranja u nedjelju u ponedjeljak ujutro pao je za 13 posto, u jednom trenutku ispod 50.000 dolara, što mu je najveći gubitak vrijednosti u jednom danu od studenoga 2022.

Posljednji je put na ovoj razini bio u veljači 2024., dok mu je najveća cijena ikad bila 64.800 dolara u travnju 2021. Još je gore prošao ethereum – u jednom trenutku izgubio je čak četvrtinu vrijednosti.

FED, Bliski istok…
Virtualne su valute reagirale na rasprodaju druge rizične imovine na burzama, nakon najave moguće recesije u SAD-u poslije objave podataka o razočaravajućim poslovnim rezultatima kompanija, rastu nezaposlenosti i padu proizvodnje.

Usto, FED nije obećao smanjenje kamatne stope u rujnu, a ne pomažu ni rastuće napetosti na Bliskom istoku. Zanimljivo je da se stropoštavanje bitcoina dogodilo netom nakon zakonodavnog prijedloga Cynthije Lummis, senatorice iz Wyominga, da SAD u budućnosti, osim standardne nacionalne riznice, drži i stratešku zalihu kriptovaluta, ponajprije bitcoina.

Potonuli i Stoxx i S&P

Stoxx Europe 600 u crvenom je 2,8%, a mikro futures (ročnice reosiguranja) na S&P 500 izgubile su 2,9% vrijednosti.

Zakonodavni prijedlog uključuje plan osnivanja “decentralizirane mreže sigurnih bitcoin trezora” kojima bi upravljao FED. Ironija je da je Lummis argumentirala kako bi se tim potezom osigurala budućnost za nove generacije i financijska stabilnost zemlje.

Zakon je predložen pod nazivom “Boosting Innovation, Technology, and Competitiveness through Optimized Investment Nationwide Act of 2024” – skraćeno “BITCOIN Act of 2024”.

Prethodno ove godine američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobrila je fond kojim se trguje na burzi za praćenje trenutačne cijene bitcoina i ethereuma, a u petak je objavljeno i da će Morgan Stanley uskoro dopustiti da njegovi financijaši klijentima ponude bitcoin ETF-ove, prvi put za Wall Street.

Jučerašnje jutro ne ide u prilog planovima donošenja Bitcoin Acta, a uostalom, prijedlog dolazi iz stranke koja nema većinu u Senatu pa je moguće da ne dospije ni na dnevni red rasprave.

Nikkei se crveni
A uz kriptovalute danas su pale i dionice povezane s kriptotržištem: Coinbase (COIN.O) na Frankfurtskoj burzi za više od 18 posto, Riot Platforms (RIOT.O) 17,7 posto, a Marathon Digital (MARA.O) čak 20 posto.

I Nasdaq bilježi najgore trotjedno razdoblje u dvije godine s padom od 3,4 posto: japanski Nikkei 225 pao je čak 7%, a u crvenom je već drugi tjedan, nakon što je Banka Japana objavila da će povećati svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu u 16 godina. Nikkei je 225 pao 12,4 posto, Stoxx Europe 600 u crvenom je 2,8 posto, a mikro futures (ročnice reosiguranja) na S&P 500 izgubile su 2,9 posto vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close