S rastom kamatnih stopa bankroti startupa porasli 60 posto

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2024. u 13:30
Foto: Shutterstock

Tvrtkama koje podupire venture capital industrija prijeti val otkaza

Dinamika bankrota startupa porasla je 60 posto tijekom prošle godine jer osnivači ostaju bez novca prikupljenog tijekom tehnološkog buma 2021. i 2022. što prijeti milijunima radnih mjesta u kompanijama koje podupire industrija rizičnog kapitala riskirajući prelijevanje na šire gospodarstvo.

Prema podacima tvrtke Carta, bankroti novoosnovanih poduzeća naglo rastu unatoč tome što se milijarde dolara slijevaju u razvoj umjetne inteligencije, piše Financial Times. Ukupno 254 klijenta Carte propalo je u prvom kvartalu ove godine, a stopa bankrota danas je više od sedam puta veća nego 2019.

Posljednja u nizu žrtava prošlog tjedna postala je kompanija za financijsku tehnologiju Tally. Osnovana prije devet godina, tvrtka za pružanje alata za upravljanje kreditima procijenjena je na 855 milijuna dolara u krugu financiranja 2022. tijekom kojeg je i prikupila više od 170 milijuna dolara od velikih venture capital tvrtki, uključujući Andreessen Horowitz i Kleiner Perkins. Osnivač Tallyja Jason Brown objavio je na LinkedInu da tvrtka sa sjedištem u San Franciscu “ne može osigurati potrebna sredstva za nastavak poslovanja”, prenosi FT.

Ludo okruženje

Tally je samo jedna od ugašenih tvrtki visokog profila, a na popisu su internetska stranica za prijenos uživo Caffeine, koja je prikupila više od 250 milijuna dolara od investitora uključujući Fox Corp, Andreessen i Sanabil Investments, ogranak suverenog imovinskog fonda Saudijske Arabije. Slično vrijedi za startup u zdravstvu Olive, čija je posljednja vrijednost procijenjena na četiri milijarde dolara 2021., kao i prijevozničku tvrtka Convoy, koja je prije dvije godine procijenjena na 3,8 milijardi dolara. Tvrtka za iznajmljivanje radnih stolova WeWork, koja je prikupila oko 16 milijardi dolara duga i kapitala od SoftBanka i njegovog Vision Funda, raspala se u studenom nakon izlaska na burzu 2021.

Prema pisanju FT-a, propadanje dio je bolne prilagodbe mladih poduzeća porastu kamatnih stopa od 2022. godine. Ubrzo je uslijedio pad ulaganja rizičnog kapitala (venture capital), dok se venture dug smanjio nakon kolapsa Silicon Valley banke prošle godine.

U godinama procvata fondovi rizičnog kapitala poticali su osnivače na sve veća ulaganja, napuhujući procjene, smatra Healy Jones, potpredsjednik Kruze Consultinga koji pruža računovodstvene usluge stotinama startupova poduprtih rizičnim kapitalom. Bilo je to “ludo okruženje za prikupljanje sredstava” u kojem “poticaji VC-a i osnivača nisu uvijek bili usklađeni”, rekao je Jones za FT.

Osnivači se sada suočavaju s – mamurlukom. Porast bankrota posljedica je činjenice da je “nenormalno velik broj tvrtki prikupio nenormalno veliku količinu novca tijekom 2021. – 2022.”, ilustrirali su analitičari Morgan Stanleya u bilješci klijentima. No, tvrtke koje podupire industrija rizičnog kapitala zapošljavaju oko četiri milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama što stvara “rizike prelijevanja na ostatak gospodarstva” ne uspori li tempo propadanja, navode iz Morgan Stanleya.

Rast pod svaku cijenu

Peter Walker iz Carte rekao je da je došlo do “velikog pada” u broju tvrtki koje su mogle ponovno dobiti novac unutar dvije godine od posljednje runde financiranja. Ta nova stvarnost posebno je problematična za startupe koji su rezali troškove kako bi preživjeli posljednje dvije godine, žrtvujući pritom rast. “Savjet se promijenio …fondovi rizičnog kapitala (VC) govorili su da rastemo pod svaku cijenu, a zatim da sutra budemo profitabilni”, rekao je Walker. “Ako ste ograničili rast rezovima, onda to možda nije VC posao.” Prema Jonesu, klijenti Kruzea koji ove godine uspješno prikupljaju drugi krug financiranja povećavaju prihode u prosjeku za 600 posto godišnje.

Čak i za jake tvrtke listoranja su presušila, a spajanja i preuzimanja usporile. To je spriječilo fondove rizičnog kapitala da vrate kapital institucionalnim investitorima koji ih podupiru – što je bitna preteča budućeg prikupljanja sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close