S jednim od najvećih skokova u povijesti Wall Street već vidi Bidena u Bijeloj kući

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2020. u 22:00
Predizbori u Demokratskoj stranci pokazali su da je Bidenu jedini suparnik ostao lijevo orijentirani Bernie Sanders/REUTERS

Analitičari smatraju da je osim skoka šansi Joea Bidena za osvajanje nominacije pozitivan utjecaj tržištu dao i poraz Elizabeth Warren.

Nagli skok šansi Joea Bidena za osvajanje demokratske predsjedničke nominacije razgalio je Wall Street koji u njemu vidi kandidata po mjeri. S druge strane, iako se Bernie Sanders odlikuje za američku financijsku industriju (pre)radikalnim stavovima, veliko olakšanje među financijašima donio je poraz senatorice Elizabeth Warren koju bi Wall Street, prema ocjeni tamošnjih analitičara, najmanje želio vidjeti u Bijeloj kući.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, pa je Dow Jones indeks skočio 1173 boda ili 4,53 posto, na 27.090 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,22 posto, na 3130 bodova, a Nasdaq indeks 3,85 posto, na 9018 bodova.

Posljednjih se dana na Wall Streetu trguje vrlo nestabilno, pa jedan dan cijene dionica oštro padnu, a drugi dan porastu. Valja naglasiti kako je skok Dow Jonesa u srijedu bio drugi najveći dnevni rast u povijesti, a drugi put u tri posljednja dana vrijednost tog dioničkog mjerila 30 američkih kompanija promijenila se za najmanje 1000 bodova. Takva dinamika trgovanja zadržala se i u četvrtak s obzirom da je na otvaranju trgovanja Dow Jones potonuo 700 bodova.

1173

boda porastao je Dow Jones što je drugi dnevni rast po veličini u povijesti tog dioničkog mjerila 30 američkih kompanija

Na tržište je pozitivno utjecao i rezultat Joea Bidena u utrci za kandidaturu za predsjednika SAD-a. Nakon izbora u tzv. ‘superutorak’ kada se bira velik broj delegata koji odlučuju o demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima, predizbori za predsjedničkog kandidata u Demokratskoj stranci sveli su se na dvojicu – lijevo orijentiranog senatora Berniea Sandersa i bivšeg potpredsjednika u mandatu Baracka Obame, centrističkog Joea Bidena.

Wall Street preferira Bidena jer mnogi iz financijskog okružja smatraju da je Sanders radikalan. “Investitori se plaše Sandersa jer on želi kapitalizmu odsjeći glavu značajnim povećanjem poreza imućnijima, ali i preusmjeriti fondove kako bi javne usluge, primjerice zdravstvene, bile besplatne za sve”, kaže Ed Yardeni, predsjednik u tvrtki Yardeni Research.

I Joe Biden smatra da su Sandersovi planovi za zdravstvo financijski neodrživi. Međutim, još je veći problem program Elizabeth Warren, bivše profesorice prava specijalizirane za stečajno pravo koja uz povećanje poreza predlaže i “razbijanje” velikih banaka i tehnoloških kompanija na manje dijelove.

Josh Brown, izvršni direktor Ritholtz Wealth Managementa ističe za CNBC kako će dionice više ojačati kada Warren službeno odustane od utrke nego kada su porasle Bidenove šanse. “Na Wall Streetu su uvijek potajno više strahovali od nje”, ističe Brown.

Iako Warren još uvijek nije najavila povlačenje iz utrke, njezine šanse za osvajanje nominacije više nisu čak ni teoretske. Još jesenas Warren je bila favoritkinja za izlazak na megdan Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima, ali su njezine šanse u posljednje vrijeme snažno okopnile. Nakon “superutorka” nije osvojila praktički ništa od delegatskih glasova, a čak je i u državi Massachusetts, čija je senatorica, osvojila – treće mjesto.

Komentirajte prvi

New Report

Close