Rusija zaplijenila Unicreditu, DB-u i Commerzbanku 700 milijuna eura

Autor: Josipa Ban , 20. svibanj 2024. u 22:00
Unicredit je jedan od najvećih kreditora u Rusiji gdje zapošljava više od 3000 ljudi, a neto dobit u prvom kvartalu dosegnula je 213 milijuna eura/Shutterstock

Vlasniku Zabe vrijednost zapljene iznosi oko 4,5 posto njezine imovine u Rusiji.

Sud u Sankt Petersburgu zaplijenio je imovinu vrijednu više od 700 milijuna eura triju europskih banaka – UniCredita, Deutsche Banke i Commerzbanke. Najviši iznos zaplijene od 463 milijuna eura odnosi se na talijanski UniCredit, koji je u Hrvatskoj vlasnik Zagrebačke banke.

Odlukom suda, koja je objavljena krajem prošloga tjedna, UniCreditu su zamrznuti udjeli u podružnicama u Rusiji, dionice i sredstva na računu, piše Financial Times. Ovaj list navodi i da vrijednost zaplijene iznosi oko 4,5 posto njezine imovine u Rusiji.

Odluka suda odgovor je na tužbu koju je protiv UniCredita u Rusiji pokrenuo RusChemAlliance, podružnica Gazproma, jedne od najvećih ruskih energetskih kompanija koja ima monopol na izvoz plina.

Hitan sastanak u Vladi

Talijanski ministar vanjskih poslova sazvao je hitan sastanak na temu zapljene imovine UniCredita.

Ne smije prodavati
Sud je presudio i da UniCredit ne može prodati svoje poslovanje u Rusiji. Za to bi bilo potrebno odobrenje samog Vladimira Putina, ruskog predsjednika. Sud je, dakle, prihvatio argument RusChemAlliance da su mjere neophodne jer je “banka poduzimala mjere s ciljem otuđivanja svoje imovine u Rusiji”. Netom prije ove odluke sud je i podružnici Deutsche Banke i njezinom tehnološkom centru u Rusiji zaplijenio iznos od 238,6 milijuna eura u vrijednosnim papirima i nekretninama.

Još jedna odluka suda, treća, odnosi se na zapljenu imovine Commerzbanke. Međutim, detalji te odluke još nisu poznati pa tako ni vrijednost zapljene. Ono što je poznato jest da je tražena zapljena imovine u vrijednosti od 94,9 milijuna eura.

Spor s europskim bankama, piše FT, počeo je još u kolovozu prošle godine kada se RusChemAlliance obratio arbitražnom sudu u Sankt Peterburgu tražeći od navedenih banka da plate bankovna jamstva koja su imala prema ugovoru s njemačkom inženjerskom tvrtkom Linde. RusChemAlliance je operater postrojenja za preradu plina i proizvodnih pogona za ukapljeni prirodni plin u Ust-Lugi u blizini Sankt Peterburga.

U srpnju 2021. ova podružnica Gazproma potpisala je ugovor s kompanijom Linde koja je trebala projektirati, nabaviti i izgraditi kompleks. No Linde je godinu dana kasnije obustavio sve radove zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji.

Te tri banke nisu jedine protiv kojih je RusChemAlliance podnijela tužbu arbitražnom sudu. Istu bi sudbinu mogle doživjeti još dvije njemačke banke – Bayerische Landesbank i Landesbank Baden- Württemberg – koje se također nalaze na popisu jamaca njemačke kompanije Linde.

463

milijuna eura ruski sud zaplijenio je talijanskom Unicreditu

Upoznati s odlukom
Odluke o zamrzavanju imovine europskih banaka računaju se kao jedan od najznačajnijih koraka koje je Rusija poduzela protiv zapadnih kompanija nakon njezina napada na Ukrajinu. Također, odluke su donesene netom nakon što je Europska središnja banka poručila bankama da ubrzaju svoje planove povlačenja iz Rusije. To su, prije spomenutih banaka, a netom nakon početka rata u Ukrajini, napravile brojne druge svjetske tvrtke.

Iz UniCredita poručuju da su upoznati s odlukom suda te da će samo “imovina razmjerna predmetu biti obuhvaćena privremenom mjerom”. Iz Deutsche Bank ističu da su osigurali rezervu od oko 260 milijuna eura, uključujući i “odgovarajući imovinu za naknadu” na svojim računima, piše FT. “Vidjet ćemo kako ruski sudovi provode ovu odluku te procijeniti neposredni operativni učinak u Rusiji”, dodaju. Bayerische Landesbank i Landesbank Baden-Württemberg situaciju nisu htjele komentirati.

FT piše da ima informacije da je talijanski ministar vanjskih poslova sazvao hitan sastanak na temu zapljene imovine UniCredita. Ova banka, inače, jedan je od najvećih kreditora u Rusiji gdje zapošljava više od 3000 ljudi. Prema posljednjem financijskom izvješću u prvom su kvartalu u Rusiji ostvarili neto dobit od 213 milijuna eura, u odnosu na 99 milijuna eura koliko su ostvarili u istom periodu lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close