RS mora prenijeti nadzor velikih banaka na BiH?

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2016. u 22:00
Odluku o prijenosu nadležnosti treba prihvatiti vlada RS

Na zahtjev MMF-a promjene bankarskog sustava.

Značajan dio nadležnosti Agencije za bankarstvo RS bit će prenesen na Centralnu banku BiH ako vlada RS prihvati zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojim je, između ostalog, predviđeno da Odbor za nadzor BiH bude vrhovno tijelo za planiranje, nadzor i izvještavanje o nadzoru banaka, otkriva poslovni portal Capital.ba.

Odboru za nadzor pri Centralnoj banci BiH, koji čine predstavnici entitetskih agencija i CB, bile bi proširene nadležnosti na osnovu memoranduma koji je sastavni dio dokumenta AID Memoire o kojem je razgovarano na sastancima MMF-a i predstavnika vlasti u BiH i regulatornih tijela. To znači da je s prijenosom nadležnosti RS iz područja bankarstva na razinu BiH upoznat ministar financija RS Zoran Tegeltija koji sa MMF-om ima redovne susrete.

Formiranjem odbora za nadzor na razini BiH uspostavio bi se paralelan sustav planiranja, praćenja i izvještavanja u području bankarskog nadzora, a entitetske agencije za bankarstvo pretvorile samo u izvršne organe. Između entitetskih agencija i Centralne banke BiH još 2008. potpisan je memorandum o načelima suradnje koji se isključivo odnosio na razmjenu podataka. Međutim, sada se predviđaju zajedničke kontrole sustavno značajnih banaka, te regulatorni i kontrolni procesi u tim bankama. To znači da se ove nadležnosti u potpunosti izmještaju izvan AB RS, a entitetske agencije za bankarstvo pretvaraju samo u izvršne organe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close