Rezanje stopa u rujnu, no u ECB-u sve burnije o rastu

Autor: Ana Blašković , 02. rujan 2024. u 21:59
Foto: pixabay

ECB je smanjio referentnu cijenu novca u lipnju i gotovo je sigurno da će u rujnu uslijediti novi rez jer inflacija usporava.

Sve su žešće rasprave u vrhu Europske središnje banke (ECB) oko izgleda za rast, a to je tema koja će oblikovati rasprave oko budućnosti labavljenja monetarne politike u narednim mjesecima. Dio kreatora politike zabrinut je zbog recesije, dok se drugi fokusiraju na inflatorne pritiske u dugom roku.

ECB je smanjio referentnu cijenu novca u lipnju i gotovo je sigurno da će u rujnu uslijediti novi rez jer inflacija usporava. Međutim, političke odluke vjerojatno će biti kompliciranije kako gospodarstvo eurozone bude ulazilo u nesigurnije stanje. Srž rasprave je kako će slabi rast i potencijalna recesija utjecati na inflaciju koju ECB pokušava približiti dva posto do kraja 2025., piše Reuters.

Iako je velik dio rasprave iza zatvorenih vrata, Reutersovi izvori otkrivaju različita gledišta, no glasnogovornik ECB-a odbio je komentirati. U manjini su zasad oni koji smatraju da je eurozona slabija nego što se mislilo te da su rizici recesije u porastu. S padom zaposlenosti, pada i raspoloživi dohodak, što brzo nagriza potrošnju. “To bi oslabilo cjenovne pritiske brže nego što sada predviđamo, pa mislim da je rizik od povratka na inflaciju ispod ciljane realan”, rekao je anoniman izvor. Konzervativci, ili jastrebovi u monetarnom žargonu, tvrde da stvarni podaci o rastu uporno nadmašuju slabe rezultate istraživanja i da se gospodarstvo drži.

Komentirajte prvi

New Report

Close