Revolut nakon tri godine dobio bankovnu licenciju za UK

Autor: Ana Roksandić , 25. srpanj 2024. u 22:00
Dobivena licencija približava Revolut ovlastima koje imaju tradicionalne banke kojima želi konkurirati/Shutterstock

Ovim potezom Revolut je uspio učiniti značajan korak naprijed prema punom odobrenju za britansko tržište koje traži već tri godine.

Britanska financijsko-tehnološka tvrtka Revolut dobila je u četvrtak bankovnu licenciju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dozvola ima ograničenja od regulatora sektora, no ipak ovim potezom Revolut je uspio učiniti značajan korak naprijed prema punom odobrenju za britansko tržište koje traži već tri godine. Dobivena licencija približava Revolut, globalnu tvrtku s više od devet milijuna korisnika, ovlastima koje imaju tradicionalne banke kojima želi konkurirati, piše Reuters.

U izjavi Revoluta navodi se da je tvrtka sada ušla u fazu “mobilizacije” svojih britanskih napora što će joj omogućiti dovršetak izgradnje svojih bankovnih operacija prije nego što se službeno pojavi na tržištu.

Ovaj status omogućuje novim bankama da ulažu u završne faze svojih operacija. Tijekom razdoblja od godinu dana, nove banke moraju dokazati da su potpuno operativne i riješiti dodatna pitanja koja je regulator identificirao prije nego što mogu započeti s punim poslovanjem.

Ovo je velika pobjeda za Revolut, jednu od vodećih fintech aplikacija koje su se pojavile u Velikoj Britaniji tijekom posljednjeg desetljeća, nudeći financijske usluge bez fizičkih poslovnica. Tvrtka je u 2023. ostvarila rekordnu dobit prije oporezivanja od 553,81 milijuna dolara zahvaljujući snažnom rastu korisnika i rastućim prihodima od kamata.

Reuters procjenjuje da bi vrijednost Revoluta mogla premašiti 40 milijardi dolara kroz planiranu prodaju dionica. Nik Storonsky, izvršni direktor Revoluta, izjavio je da je ova objava važna prekretnica na putu tvrtke te da će “osigurati da Revolut postane banka izbora za britanske korisnike”. Revolut, inače, ima licenciju za bankovno poslovanje u EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close