Rekordna zaposlenost, i izvozno-uvozna bilanca pogurala BDP susjeda

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2024. u 07:00
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Slovenski BDP lani porastao više od prvotno procijenjenih 1,6%, a najviše pridonijelo građevinarstvo.

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u 2023. realno je porastao za 2,1 posto na temelju godišnjih izvora podataka. To je više od procjene objavljene u veljači na temelju tromjesečnih izvora prema kojoj se rast procjenjivao na 1,6 posto. Prema godišnjoj reviziji procjene, BDP je lani iznosio 63,951 milijardu eura, što je nominalno 12,4% više, a realno 2,1% više nego godinu prije, izjavila je glavna direktorica Statističkog ureda Republike Slovenije Apolonija Oblak Flander.

Rasla ulaganja u imovinu

U 2022. nominalni rast BDP-a iznosio je 9,4%, a realni rast BDP-a 2,7%, prenosi Slovenska tiskovna agencija. Rastu BDP-a u 2023. najviše su pridonijele građevinarstvo (0,8 postotnih bodova), opskrba energijom (0,7 postotnih bodova), proizvodne djelatnosti (0,3 postotna boda) te informacijske i komunikacijske djelatnosti (0,3 postotna boda).

Iako je inozemna potražnja pala (realno za 2%), još se više smanjio uvoz roba i usluga (realno za 4,5%), pa je doprinos vanjskotrgovinske bilance rastu BDP-a bio pozitivan i iznosio je 2,3 postotna boda. Vrijednosti izvoza i uvoza pale su kod roba, dok je kod usluga zabilježen umjeren rast. Uvjeti razmjene s inozemstvom poboljšali su se nakon dvije godine pogoršanja, izvozne cijene u prosjeku su porasle za 1,6%, dok su uvozne pale za 2%.

Finalna potrošnja kućanstava realno je porasla za 0,2%, a finalna potrošnja sektora države za 2,4%. Realno su porasle i bruto investicije u dugotrajnu imovinu, i to za 3,9%. Rast zaliha manji je nego godinu ranije, rast BDP-a smanjen je za 1,5 postotnih bodova.

Više samozaposlenih

Udio sredstava za zaposlene u BDP-u smanjen je za 0,7 postotnih bodova u odnosu na 2022. na 51,2%. Udio poreza na proizvodnju pao je za 0,6 postotnih bodova na 13,1% BDP-a. Udio subvencija porastao je za pola postotnog boda na 2,3% BDP-a. Udio potrošnje fiksnog kapitala manji je za 1,1 postotni bod i čini 18% BDP-a.

Zaposlenost se lani još više povećala i dosegla novu najvišu razinu u cijelom vremenskom nizu slovenskih nacionalnih računa. Prosječna godišnja zaposlenost procjenjuje se na 1,1 milijun osoba, od čega je 80,2% bilo zaposleno, a 19,8% samozaposleno. Broj zaposlenih porastao je za 2,1%, a broj samozaposlenih za 3,6%. Ukupna zaposlenost povećana je za 1,6%.

Komentirajte prvi

New Report

Close