Razočarao rast Kine, slijedi li paket pomoći?

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2024. u 22:00
Kineska vlast, na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom, cilja rast od oko pet posto za ovu godinu/Reuters

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo tek 4,7 posto.

Kinesko gospodarstvo poraslo je znatno sporije od očekivanog u drugom kvartalu ove godine jer su dugotrajni pad nekretnina i neizvjesnost oko radnih mjesta spriječili krhki oporavak.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo je 4,7 posto u razdoblju od travnja do lipnja, najsporije od prvog tromjesečja 2023. i ispod prognoziranih 5,1 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Rezanje troškova
BDP je, također, usporio u odnosu prethodni kvartal kada je porastao 5,3 posto što podgrijava očekivanja da će službeni Peking ipak morati posegnuti za stimulusom da pomogne ekonomskoj aktivnosti.

Korekcije na niže

Sporiji rast potaknuo je Goldman Sachs da smanji svoju prognozu rasta Kine za 2024. na 4,9 posto.

Posebno je zabrinjavajući performans imao potrošački sektor, budući da je maloprodaja porasla najsporijim tempom u 18 mjeseci jer su deflacijski pritisci prisilili poduzeća da smanje cijene lepeze proizvoda, od automobila do hrane i odjeće.

“Općenito gledano, razočaravajući podaci o BDP-u pokazuju da je put do postizanja cilja rasta od pet posto i dalje izazovan”, rekla je glavna ekonomistica za Veliku Kinu u ING-u Lynn Song.

“Negativan učinak zbog pada cijena nekretnina i dionica, kao i slab rast plaća usred rezanja troškova u nizu sektora povlači potrošnju i uzrokuje zaokret od velikih kupnji prema osnovnoj potrošnji ‘jedi, pij i igraj se’”, dodala je.

Među onima koji su bili pod pritiskom bio je najveći svjetski proizvođač satova Swatch, koji je izvijestio o velikom padu prodaje i zarade uslijed slabljenja potražnje u Kini.

Višegodišnja kriza u nekretninskom sektoru još se produbila u lipnju jer su cijene novih kuća pale najbržim tempom u devet godina, narušavajući povjerenje potrošača i ograničavajući sposobnost (već zaduženih) lokalnih vlasti da generiraju nova sredstva putem prodaje zemljišta, piše Reuters.

5,1

posto očekivali su rast BDP-a u drugom kvartalu analitičari Reutersa

Pad pa oporavak burzi
Analitičari očekuju da će smanjenje duga i jačanje povjerenja biti glavni fokus ključnog sastanka gospodarskog vodstva u Pekingu ovog tjedna, prema bi rješavanje jednog od tih problema moglo otežati rješavanje drugog.

Vlada ima za cilj gospodarski rast od oko pet posto za ovu godinu, cilj za koji mnogi analitičari vjeruju da je (pre)ambiciozan i da bi mogao zahtijevati više poticaja. Sporiji rast u drugom kvartalu potaknuo je Goldman Sachs da smanji prognozu rasta Kine za 2024. na 4,9 posto (s 5 posto).

“Za suprotstavljanje slaboj domaćoj potražnji, vjerujemo da je potrebno dodatno ublažavanje politike do kraja ove godine, posebno na fiskalnom i stambenom planu”, rekli su ekonomisti Goldman Sachsa, predvođeni Lisheng Wangom, u bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

Na tromjesečnoj razini rast je iznosio 0,7 posto, nakon 1,5-postotnog porasta u prethodna tri mjeseca, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS). Kako bi se suprotstavila slaboj domaćoj potražnji i imovinskoj krizi, Kina je potaknula ulaganja u infrastrukturu i usmjerila sredstva u proizvodnju visoke tehnologije.

Kineski juan i dionice pale su nakon razočaravajućih podataka, ali je trgovina kasnije zaključena u plusu jer su se ulagači kladili na više poticaja. Državni statističari priopćili su da je loše vrijeme dio uzroka slabijeg rasta, kao i rastuće vanjske neizvjesnosti i domaće poteškoće u drugoj polovini godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close