Rast njemačkog izvoza snažno je prikočio u srpnju, značajno posustao i uvoz

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2020. u 21:59

Poslovno udruženje VDMA objavilo je jučer da inženjerske tvrtke očekuju pad proizvodnje za 17 posto u ovoj godini

Njemački izvoz porastao je u srpnju 4,7 posto na mjesečnoj razini, znatno usporivši u odnosu na lipanjski 14,9-postotni rast, i još je uvijek daleko slabiji nego u pretkriznom razdoblju, pokazali su u utorak podaci Destatisa. Posustao je i rast uvoza, na tek 1,1 posto, nakon 7-postotnog rasta u lipnju, objavio je njemački statistički ured. U usporedbi s veljačom, mjesecom prije pandemije, i izvoz i uvoz i dalje su slabiji oko 12 posto, pokazuju Destatisovi podaci. Tako je trgovinski višak u razmjeni Njemačke s ostatkom svijeta dosegnuo 18 milijardi eura, što je za 3,5 milijardi više nego u lipnju.

Na godišnjoj je razini, pak, ubrzao pad i izvoza i uvoza. Izvoz je pao za 11 posto, nakon 9,4-postotnog pada u lipnju. Uvoz je smanjen 11,3 posto, nakon 10-postotnog pada u lipnju. Višak na tekućem računu platne bilance dosegnuo je 20 milijardi eura i veći je oko 600 milijuna eura nego lani. „Premda su najnovije brojke dobra vijest za naše procjene o naglom rastu BDP-a u drugoj polovini godine i sugeriraju da sektor izvoza ponovno bilježi procvat, ne bismo se trebali zanositi“, rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomist za eurozonu pri banci ING.

Poslovno udruženje VDMA objavilo je jučer da inženjerske tvrtke očekuju pad proizvodnje za 17 posto u ovoj godini. U 2021. trebao bi uslijediti rast od svega dva posto, ako ne bude drugog vala pandemije i ponovnog zahuktavanja trgovinskih sporova.

Komentirajte prvi

New Report

Close