Prijedlozi kapaju, pravilnika još nema

Autor: Suzana Varošanec , 07. studeni 2012. u 22:00
59 prijedloga za predstečajne nagodbe je zaprimila Fina

Još se ne zna koliko će stajati postupci niti kako će se naplatiti revizori.

Od stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi zaprimljeno je 59 prijedloga za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Podatak je iznio Ured za korporativne komunikacije Financijske agencije (Fine) u dodatnom pojašnjenju svoje prve obavijesti o obvezi uprava insolventnih i nelikvidnih tvrtki da pod prijetnjom prekršajne odgovornosti podnesu svoje prijedloge.S obzirom na 55.000 dužnika koji se nalaze u istoj zakonskoj obvezi te da je gotovo pola roka iscurilo, velike su šanse da će se Fina na kraju godine naći usred lavine takvih prijedloga. "Moguće je da će u blagdansko vrijeme Finu zatrpati oko 50.000 preporučenih pošiljaka", kazao je naš izvor. U revizorskim krugovima doznajemo da vlada mrtvilo u pogledu narudžbi. To znači da se ne dogovaraju poslovi te postoji mogućnost da kod dijela dužnika izrada prijedloga zapinje zbog pitanja kako platiti revizora.

Pitanje je i koliko će svaka nagodba stajati. Naime, troškovi novoga upravnog postupka još nisu određeni, a treba ih regulirati pravilnik o tarifi za vođenje postupka predstečajne nagodbe koji tek treba donijeti Ministarstvo financija. Prema zakonu, Ministarstvo financija trebalo bi propisati tarifu, i to u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu. Rok je istekao i mnogi očekuju da Linić brzo razjasni dvojbe. Primjerice, hoće li se uz trošak voditelja nagodbe (stečajnog upravitelja) pravilnikom riješiti i trošak revizora? Tome se revizori navodno nadaju jer zakon ne predviđa da će se taj posao prioritetno naplatiti nakon što se zbog nagodbe račun odblokira. Valja reći da isto ipak ne muči najveći broj dužnika: predajom krnjega prijedloga natjerat će Finu da pokrene njihov stečaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close