Presuda Suda EU-a u poljskom slučaju dodatno zakomplicirala priču o ‘švicarcu’

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2022. u 22:00
Iz Udruge Franak poručuju kako to znači da i hrvatski krediti moraju biti proglašeni ništetnima u cijelosti/P. MACEK/PIXSELL

U spojenim poljskim predmetima krediti u franku proglašeni su ništetnima u cijelosti.

Presuda Suda Europske unije u poljskim predmetima ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, poručila je u petak Hrvatska udruga banaka (HUB).

Udruga Franak u petak je priopćila da je Sud EU-a jučer donio “jednu od najznačajnijih presuda u svojoj povijesti”, u spojenim poljskim predmetima C-80/21, C-81/21 i C-81/22.

“Tom presudom kompilirane su mnoge prijašnje presude kojima je utvrđivano kako ugovori s ništetnom valutnom klauzulom ne mogu opstati i moraju biti proglašeni ništetnima u cijelosti, ako to zatraži potrošač s takvim ugovorom, između ostalih krucijalne presude C-70/17, C-118/17 i C-260/18.

Za hrvatske potrošače to znači da i njihovi ugovori s valutnom klauzulom u švicarskim francima moraju po tužbenom zahtjevu potrošača biti utvrđeni ništetnima u cijelosti”, napisali su između ostalog iz Udruge Franak.

Različit mehanizam
Iz HUB-a pak uzvraćaju da je prvenstveno riječ je o posve drugačijem činjeničnom stanju s obzirom na to da su predmet ove odluke ugovori o kreditu denominirani u švicarskim francima u kojima je ugovoren različit mehanizam preračunavanja domaće valute prilikom plasiranja kredita i prilikom otplate kredita.

“Osim toga, za razliku od poljskih predmeta na koje se Sud EU-a referira u spomenutoj presudi, u Republici Hrvatskoj ugovori u švicarskim francima su sklopljeni prije stupanja u Europsku uniju te je doneseno zakonsko rješenje s retroaktivnim učinkom, koje je jasno definiralo sve uvjete konverzije, način obeštećenja potrošača i uspostave istog položaja korisnika kredita u švicarskim francima s korisnicima eurskih kredita, a povrh toga je bilo obavezno za banke i utemeljeno na načelu slobodnog i informiranog pristanka potrošača”, ističu iz HUB-a, čime su se referirali na raniju današnju objavu Udruge Franak.

94

posto korisnika kredita u ‘švicarcu’ u Hrvatskoj konvertiralo je kredite u euro

Pritom, naglašavaju iz HUB-a, i da je takvo stajalište potvrdio Sud EU-a koji je utvrdio da se direktiva 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima ne primjenjuje ne samo na ugovorne odredbe koje su odraz prisilnih normi nacionalnog zakonodavstva, nego također da nema primjene direktive 93/13 na ugovore koji su zaključeni prije stupanja u članstvo EU-a.

Kontinuitet je moguć
Iz HUB-a napominju i da su hrvatski sudovi, kako u kolektivnom postupku, tako i u oglednom postupku, utvrdili da su u ugovorima o kreditu ništetni samo zaštitni mehanizam kod predmeta ugovora, a kod cijene ugovora samo način promjene kamatne stope, te da ugovori mogu ostati na snazi i mogu se izvršiti bez tih odredbi.

Drugim riječima, prema nacionalnim pravilima hrvatskog prava, kontinuitet ugovora je, nakon utvrđenja nepoštenosti spornih odredbi, pravno moguć, navode iz HUB-a.

Podsjetili su i da je 94 posto korisnika kredita u švicarskim francima dobrovoljno konvertiralo svoje obveze, čime je ostvaren jednakopravni položaj dužnika na način da se položaj korisnika kredita u švicarskim francima izjednačio s položajem u kojem bi bili da su koristili kredit u eurima.

Bilo kakvo dodatno obeštećenje jedne kategorije dužnika bilo bi diskriminatorno i narušilo bi zakonom uspostavljenu postojeću ravnotežu, tvrde iz HUB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close