Premija Wienera 75,5 mil. eura, cilj povratak na 10 posto tržišta

Autor: Ana Blašković , 19. rujan 2024. u 11:43
Predsjednica Uprave Wiener osiguranja Tamara Rendić s članovima Božom Šaravanjom i Alanom Jelovečkim/PD

Prihod od premija stabilno raste, rezultate guraju neživotna osiguranja.

Pod prvu polovinu godine Wiener osiguranje podvuklo je crtu s naplaćenih 75,5 milijuna eura premije i trećom pozicijom na domaćem tržištu osiguranja. Dok ukupan premijski prihod bilježi 5,2 posto rasta na godišnjoj razini, u segmentu životnih osiguranja tempo je dvostruko brži, 11,1 posto.

“U procesu smo završavanja trogodišnjih planova i želja nam je vratiti se na 10 posto tržišnog udjela koji smo imali dok smo bili leader u životnim osiguranjima”, rekla je predsjednica Uprave Tamara Rendić na predstavljanju rezultata.

Domaća podružnica austrijske VIG grupacije ove godine obilježava 25. obljetnicu poslovanja u Hrvatskoj, a buduće poslovanje temeljit će na četiri stupa. U prvom redu bit će to jačanje segmenta neživotnih osiguranja, koji su domaćoj industriji osiguranja već godinama glavni generator prihoda u okruženju (donedavno) niskih kamatnih stopa, ali i rentno orijentirane ekonomije i naglaska na nekretnine.

Skromni izdaci za osiguranje

U Austriji se godišnje na osiguranje uplati oko 2200 eura po glavi stanovnika, a u Hrvatskoj tek 455 eura.

‘Sitna slova’ u ugovorima
U segmentu neživota Wiener će se fokusirati na osiguranja imovine, zdravstvena osiguranja te osiguranja motornih vozila. U tom segmentu računaju na sinergijske efekte suradnje sa strateškim partnerom VIG grupacije, Erste bankom, i njezinom lokalnom hrvatskom podružnicom.

Drugi stup bit će digitalizacija, proces koji je već u tijeku. Misao vodilja, prema riječima člana Uprave Bože Šaravanje, je da klijent većinu procesa može digitalno odraditi po svim dostupnim kanalima, od internetske stranice do mobilnih aplikacija.

Koliko će Wiener uložiti nastavak digitalizacije ne otkriva egzaktno, no Šaravanja kaže da se planovi odnose na razdoblje od narednih godinu-dvije. Za prilagodbu tržišnim promjenama, digitalizacija je ključna za unapređenje svih usluga i proizvoda pri čemu se cilja na poboljšanje korisničkog iskustva i, posljedično, učinkovitost.

Preostala dva stupa poslovanja činit će ulaganja u zaposlenike (trenutno ih je 630) te društvena odgovornost i održivost. Iz Wienera ističu da društvena odgovornost ostaje prioritet s naglaskom na promociju pismenosti o rizicima i edukaciju “kako bi se klijentima i javnosti pomoglo u donošenju boljih financijskih odluka”. Predviđen je i nastavak projekta Mentalna higijena koji je Wiener pokrenuo u suradnji s Hrabrim telefonom, a kojemu je cilj primarno potaknuti djecu i mlade na svakodnevnu brigu o mentalnom zdravlju.

U priči o financijskoj pismenosti nije zgorega spomenuti da je ona izvor frustracije i klijentima i industriji osiguranja. Istraživanja pokazuju da klijenti “sitna slova” u policama, poput franšiza ili opsega pokrića, doživljavaju kao izvor nepovjerenja prema osiguranjima općenito. Društva, pak, ograničenja financijske pismenosti nerijetko ističu kao nemalu prepreku ostvarenju boljih rezultata.

10

posto tržišnog udjela cilja Wiener u RH

Jaz velik, ali i potencijal
Da ilustriramo brojkama o gustoći premija: u Austriji se godišnje na osiguranje uplati oko 2200 eura po glavi stanovnika, a u susjednoj Sloveniji 1443 eura. U Hrvatskoj ta je brojka tek 455 eura. Dok nesumnjivo dijelom reflektira razlike u plaćama i kupovnoj moći, jaz je ujedno pokazatelj potencijala s obzirom na konvergenciju prema Europi, ne samo Hrvatske, nego i šire regije koja se jednako tako ne može pohvaliti gustoćom osiguranja.

No, regija, uključujući i Hrvatsku, ostaje ciljano tržište VIG grupacije. U naredne četiri godini domaćem tržištu austrijska grupacija predviđa prosječno 2,8 posto rasta, tri puta brže nego prosjeku eurozone. Posebno snažan rast očekuje se ove godine zahvaljujući priljevima iz europskih fondova, a svoj obol raspoloživom dohotku i osobnoj potrošnji će dati usporavanje inflacije zbog sporijeg rasta cijena hrane i energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close